ONG-urile de media solicită Partidului Democrat să-și reevalueze atitudinea față de TV8 și Jurnal TV. Acțiunile PDM, pasibile de răspundere penală

ONG-urile de media solicită Partidului Democrat să-și reevalueze atitudinea față de TV8 și Jurnal TV. Acțiunile PDM, pasibile de răspundere penală

Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare, care, de câteva săptămâni, îngrădește în mod repetat accesul jurnaliștilor postului TV8 la briefingurile de presă ale formațiunii, iar ieri, 2 octombrie, accesul le-a fost îngrădit și jurnaliștilor postului Jurnal TV, revenit recent din vacanță. Potrivit ONG-urilor de media, prin acest tip de acțiuni se încalcă atât drepturile jurnaliștilor, cât și drepturile cetățenilor, fapte pasibile și de răspundere penală.

Potrivit organizațiilor semnatare, prin acțiunile de limitare a jurnaliștilor, PDM încalcă în special libertatea de a primi și de a difuza informații de către mass-media (art. 20 din Legea presei), precum și libertatea publicului de a fi informat (art. 6 alin 1 din Legea cu privire la libertatea de exprimare).

„Acțiunile PDM sunt pasibile și de răspundere penală, conform prevederilor articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova, care stipulează sancțiuni pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media”, se arată într-o declarație a ONG-urilor de media.

Totodată, potrivit Legii privind partidele politice, formațiunile politice sunt „institute democratice ale statului de drept, promovează valorile democratice şi pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice”.

„Precizăm că statul sprijină financiar partidele politice (art. 5 din Legea privind partidele politice). Prin urmare, activitatea partidului de guvernământ este de interes public, iar la briefingurile de presă ale acestuia trebuie să aibă acces toți jurnaliștii, pentru a putea reflecta discuțiile şi anunțurile care, ulterior, se concretizează în acte și inițiative oficiale, cu impact asupra întregii societăți”, se mai menționează în declarație.

În context, organizațiile de media condamnă aplicarea practicilor de restricționare a accesului sau de permisiune selectivă pentru jurnaliști la evenimentele de interes public. Astfel de limitări sunt contrare statului de drept, principiilor guvernării democratice și valorilor europene comune.

„Solicităm partidului de guvernământ să își reevalueze atitudinea față de posturile TV8 și Jurnal TV, iar la următoarele evenimente să le asigure accesul nestingherit și necondiționat. Totodată, cerem PDM să aibă o atitudine respectuoasă față de reprezentanții presei și să trateze toți jurnaliștii egal. Facem apel și către ambasadele şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia notă de acest comportament discreționar al partidului de guvernare. Astfel, dorim să aducem în atenția lor că în domeniul media capătă amploare o serie de practici ilegale de îngrădire a libertății instituțiilor mass-media incomode şi a jurnaliștilor independenți care își fac onest meseria”, se mai spune în declarația semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info” și RISE Moldova.

0