OMS: O persoană din 8 a murit în 2012 din cauza poluării atmosferice

by Genko Genko

Poluarea atmosferei este un fenomen de temut. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aerului a devenit “fără nicio îndoială” principalul risc pentru sănătate. Numai în 2012 aerul poluat a ucis aproximativ 7 milioane de persoane.

„Poluarea aerului a devenit fără nicio îndoială principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume”, a declarat Maria Neira, directoarea departamentului de sănătate publică a OMS, în timpul unei conferinţe de presă organizată luni, la Geneva.

Cele şapte milioane de decese din 2012 reprezintă 12,5% din totalul deceselor din toată lumea, adică o persoană din opt.

Astfel, în 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluării exterioare și 4,3 milioane din cauza poluării aerului din gospodării, adică fumul și emisiile asociate cu aparatele de gătit, cu lemne sau carbuni, sau din cauza mijloacelor de încălzire.

Regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociată cu poluarea atmosferică sunt Asia şi zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morţi.

Bolile cele mai frecvente cauzate de poluarea aerului sunt bolile pulmonare, cardiovasculare şi cancerul.

CITIȚI ȘI...