Oficial UE: Sectorul bancar trebuie curăţat, iar domeniul supravegheat cu stricteţe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană urmăreşte situaţia din sistemul bancar al Republicii Moldova, a transmis șeful secţiei politice şi economice în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter, care a primit luni apelul privind inițierea unei investigații internaționale în cazul furtului din sistemul financiar-bancar moldovenesc.

Wicher Slagter a înregistrat apelul societăţii civile și a spus că va transmite mesajul colegilor de la Bruxelles, adăugând că UE a urmărit cu îngrijorare această „fraudă în proporţii mari” ce a avut loc în sistemul bancar din Republica Moldova.

„Uniunea Europeană a solicitat în mod constant autorităţilor moldovene să efectueze o anchetă completă în ceea ce priveşte frauda bancară şi să ia măsurile necesare pentru ca asemenea fraude să nu se mai repete. În acest context pot aminti doar că Uniunea Europeană a suspendat anul trecut o parte din programele de asistenţă în Republica Moldova până la încheierea unui program cu Fondul Monetar Internaţional. Sectorul bancar trebuie curăţat, iar domeniul supravegheat cu stricteţe. FMI poate şi va oferi asistenţa necesară în acest proces. Sperăm că Republica Moldova va obţine un nou program de colaborare cu Fondul, iar acest lucru va permite reformarea economiei, a sectorului financiar şi, inclusiv, investigarea fraudei bancare”, a declarat Slagter.

Mai multe organizații neguvernamentale au înaintat un demers Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, solicitând ca organizaţiile europene de profil să se implice în investigarea furtului din sistemul bancar moldovenesc

Menţionăm că organizaţiile societăţii civile au făcut mai multe apeluri publice către guvernanţii din Republica Moldova de a iniţia o investigaţie independentă şi obiectivă a acestei crime, trăgându-i la răspundere atât pe beneficiarii finali ai acestui furt, cât şi pe demnitarii responsabili de prevenirea unor asemenea infracţiuni. Cu părere de rău, aceste cerinţe au rămas fără atenţie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...