Octavian Armașu este noul guvernator al BNM pe un termen de 7 ani. Candidatura, susținută de 54 deputați

Octavian Armașu este noul guvernator al BNM pe un termen de 7 ani. Candidatura, susținută de 54 deputați

Actualul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu, este noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe un termen de șapte ani. Pentru numirea acestuia au votat 54 deputați ai majorității parlamentare. Acesta va intra în noua funcție mâine, când este ultima zi de activitate a lui Sergiu Cioclea, conform deciziei anterioare a Parlamentului.

„Luând în considerare că noi am votat demisia domnului Cioclea începând cu 30 noiembrie, se propune ca începând cu data de 30 noiembrie să înceapă și acest mandat de 7 ani. Octavian Armașu întrunește condițiile pentru funcție. Îl cunoașteți. Actualul încă ministru al Finanțelor”, l-a prezentat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Vedeți și: Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, propus pentru funcția de guvernator al BNM

Potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschi, candidatura lui Octavian Armașu a fost susținută cu votul unanim al membrilor.

Întrebat de liberalul Valerian Bejan când va publica raportul Kroll-2, fiind în funcția de guvernator al BNM, Octavian Armașu a spus că, din câte cunoaște, „raportul a fost preluat de Procuratura Generală”, iar astfel nu-l va putea publica. La fel, acesta a menționat că Banca Națională nu este organ de anchetă și investigație, iar „Procuratura a publicat strategia de recuperare”.

Citiți și: Octavian Armașu, prezent în Parlament. Proiectul de numire a noului guvernator al BNM, inclus pe ordinea de zi

Popular-europeanul Valeriu Ghilețchi a ținut să-l întrebe pe Armașu ce acțiuni va întreprinde pentru a rămâne în istorie, aducând drept exemplu introducerea noilor bancnote de către Dorin Drăguțanu și a monedelor de 1, 2, 5 și 10 lei de către Sergiu Cioclea.

„Nu mi-am propus ca scop să las amprente în istorie. Vreau să realizez acele obiective care stau în fața mea și prin asta să aduc contribuția mea la creșterea economică a Republicii Moldova, la creșterea bunăstării cetățenilor țării noastre”, a mai spus acesta.

0