Oazu Nantoi, despre rezoluţia Congresului SUA privind Moldova: Un instrument vital pentru ca țara să depășească starea de captivitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rezoluția propusă în Congresul american privind sprijinul Republicii Moldova, în care se menționează despre corupția din țara noastră și controlul oligarhilor asupra economiei naționale, ar putea avea un impact psihologic puternic pentru țara noastră. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi.

Această rezoluţie nu se substituie justiţiei, dar are un impact psihologic, explică la RFI Nantoi. Dacă această investigaţie va demonstra complicitatea celor vizaţi în rezoluţie, aceasta va deveni un argument forte în favoarea celor care doresc reconsolidarea statului de drept în Republica Moldova, mai spune analistul.

„În Republica Moldova, spre regret, s-a creat o situaţie absolut anormală când mai mulţi actori politici se acuză reciproc de comiterea diferitor crime, insă aceste acuzaţii nu au nicio finalitate, cu excepţia autodenunţului lui Ilan Shor, ironic vorbind, în urma căruia a fost arestat şi condamnat fostul prem-ministru Vladimir Filat și reținut omul de afaceri Veaceslav Platon. În această situaţie este evident că structurile statului Republica Moldova nu sunt capabile să intervină şi să asigure triumful justiţiei în investigarea tuturor acestor crime, care s-au realizat cu complicitatea persoanelor importante din Republica Moldova, dacă ne gândim la spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă, prin intermediul aşa-zisei scheme moldoveneşti, fie vorba de furtul miliardului, care este cel mai mediatizat, dar nu singurul furt din sistemul bancar al Republicii Moldova, dacă ne aducem aminte de atacurile raider din sistemul bancar, furturile sistematice de la Banca de Economii unde statul deţine un pachet important de acţiuni”, a declarat Oazu Nantoi.

„Această rezoluţie este un instrument de exercitare a presiunii asupra celor care se simt cu musca pe căciulă. Pe de altă parte, în mod normal dacă SUA şi UE ar fi adoptat o poziţie mai tranşantă în raport cu ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în special dacă ţinem cont de faptul că factorul corupţiei s-a răsfrânt nu doar asupra banilor publici din interiorul ţării, dar şi asupra asistenţei financiare generoase obţinute de Republica Moldova din partea UE şi SUA. Această investigaţie este vital necesară pentru ca Republica Moldova să depăşească această stare de captivitate, de criză internă şi să revină în albia consolidării statului de drept democratic. Resursele interne ale societății și ale celor care se află în opoziție sunt destul de modeste, când justiția, aparatul administrativ, finanțele mass-media sunt puse la dispoziția celor care se identifică cu statul captiv”, a declarat Nantoi.

Totodată, acesta spune că este necesar un parteneriat cu SUA și UE pentru ca Republica Moldova să revină pe făgașul statului de drept.

„În Republica Moldova se observă un fenomen regretabil – spaţiul mediatic este plin de acuzaţii reciproce, însă aceste acuzaţii nu au nicio finalitate. Dacă va fi realizată o investigaţie din partea actorilor externi importanţi, cum sunt SUA şi UE, şi această investigaţie va demonstra complicitatea acelora vizaţi în această rezoluţie, sigur că aceasta va deveni un argument forte în favoarea celor care doresc reconsolidarea statului de drept în Republica Moldova”, a mai spus analistul politic.

Amintim că, doi congressmani au propus marți o rezoluție în sprijinul Republicii Moldova, în care se menționează despre corupția din țara noastră și controlul oligarhilor asupra economiei naționale.

În document este propusă o listă a demnitarilor şi funcţionarilor din Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, în privinţa cărora urmează să fie aplicate sancţiuni internaţionale cu blocarea fondurilor şi îngheţarea activelor, precum şi cu interdicţia de a călători în Statele Unite, dacă ancheta care se desfășoară în prezent în SUA va dovedi că aceştia au fost implicaţi în fraudele bancare şi spălările de bani.

Din lista inclusă în rezoluție fac parte următorii oficiali moldoveni: Vladimir Plahotniuc; președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu; președintele Curții Supreme de Justiție din Moldova, Mihai Poalelungi; actualul prim-adjunct al Procurorului General, Eduard Harunjen; directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru; șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari; Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari; ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan; Serghei Iaralov; preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca; și preşedintele Asociaţiei de Lupte şi Divertisment (FEA), Dorin Damir.

Rezoluţia încurajează de asemenea suportul american şi cooperarea cu Moldova pentru lansarea de reforme sociale, economice şi politice şi cere să se organizeze alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...