Oazu Nantoi: Dacă autorităţile ignoră avizul Comisiei de la Veneţia, partenerii externi vor spune „Adio, Moldova!”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Schimbarea sistemul electoral de vot uninominal în unul mixt este un drept suvernal al Republicii Moldova, dar nu este un drept suveran de a încălca drepturile fundamentale ale oamenilor, printre care dreptul la vot, spune analistul păolitic Oazu Nantoi, care declară că autorităţile nu au dreptul de a adopta proiectul de lege, după avizul dat de experţii Comisiei de la Veneţia.

Analistul este de părere că declaraţiile reprezentanţilor puterii de la Chişinău cum că alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat sunt aberante, în contextul avizului negativ dat de experţii Comisiei de la Veneţia. „Da, e dreptul suveran, dar nu e drept suveran de a încălca drepturile fundamentale ale oamenilor şi de a împiedica diaspora şi minorităţile etnice să participe la alegeri”, a declarat Nantoi.

În context, acesta a vorbit că, experţii Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

„În spatele acestei iniţiativă se află frica de propriul popor şi de alegeri libere. (…) Ce ne facem cu decizia Curţii Consituţionale, prin care regiunea transnistreană a fost declarată zonă sub ocupaţie. Cine va asigura desfăşurarea alegerilor, ocupanţii? Cine a distribuit foi volante în Transnistria şi a organizat transportul alegătorilor pentru a-l vota pe Dodon?”, a întrebat Nantoi în cadrul unei emisiuni de la Unimedia.

Citeşte şi: Avizul mai mult decât critic al Comisiei de la Veneţia! Regretele şi îngrijorările despre care nu s-a mai vorbit public

Analistul spune că, în cazul în care autorităţile de la Chişinău vor ignora avizul Comisiei de la Veneţia şi vor adopta în lectură finală proiectul de lege al PD şi PSRM, Republica Moldova va avea de suferit atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, iar asta ar putea duce până la anularea regilului fără vize, de care ţara noastră se bucură începând cu anul 2014.

„Pe plan interne vom degrada spre un regim banditesc şi va fi o ţară a fricii. Cei care încă nu au fugit din ţară, o vor face. Pe plan extern, partenerii vor spune – adio Moldova. UE este bazată pe nişte principii. Noi avem un angajament juridic începând din 2014, când am semnat Acordul de Asociere. UE nu este obligată se ne întreţină. Europenii au închis ochii, ne-au declarat poveste de succes, dar nu au obligaţia de a spune că noi mergem ţanţoş spre UE. Dacă aici se agravează situaţia spre un regim banditesc, ne putem lua adio de la regimul fără vize”, a mai spus Oazu Nantoi.

Amintim că, astăzi Comisia de la Veneţia a publicat avizul integral al deciziei adoptate vineri privind proiectul de lege comasat al Partidului Democrat din Moldova şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova referitor la modificarea sistemului electoral din Moldova. Pe lângă faptele deja larg discutate în societate cu privire la reticenţa Comisiei de la Veneţia şi îngrijorările transmise aceasta autorităţilor de la Chişinău, membrii Comisiei scot în evidenţă fapte despre care nu s-a vorbit prea mult. Spre exemplu, Comisia de la Veneţia a făcut referire la faputl că „în conformitate cu practica parlamentară frecventă în Republica Moldova, (n.r. votarea în prima lectură) a fost foarte rapidă fără oportunitatea unor dezbateri parlamentare semnificative și incluzive”, precum şi faptul că „în timpul vizitei la Chișinău, toate partidele, în afară de susținătorii ambelor proiecte de legi, și-au exprimat regretul cu privire la graba și procedura prin care Parlamentul a prezentat un astfel de proiect de lege esențial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...