O uriașă rachetă chineză scăpată de sub control se va prăbuși pe Pământ în jur de 10 mai. New York și Madrid, amenințate

by D M
Distribuiti mai departe...

O parte din racheta chineză Long March 5B, lansată pe 29 aprilie, se va prăbuși în jurul datei de 10 mai pe Pământ, într-un punct de aterizare care rămâne deocamdată necunoscut.

În acest moment, uriașa rachetă Long March 5B merge cu 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă și ar putea reintra necontrolat în atmosferă zilele acestea, scrie The Guardian.

Miezul înalt de 30 de metri al rachetei Long March 5B a lansat modulul de bază fără pilot „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului pe 29 aprilie, după decolarea de la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

Long March 5B a intrat apoi pe o orbită temporară, pregătind scena pentru una dintre cele mai mari reintroduceri necontrolate cunoscute vreodată. Iar unii experți se tem că ar putea ateriza într-o zonă locuită.

„Potențial nu este bine”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de astrofizică de la Universitatea Harvard.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, au ajuns înapoi tije lungi, mari de metal, care zburau pe cer și au avariat mai multe clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus el.

„Majoritatea au ars, dar au fost aceste bucăți enorme de metal care au lovit Pământul. Suntem foarte norocoși că nimeni nu a fost rănit”, a completat McDowell.

Marți, nucleul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, cu aproximativ 27.600 km/h, la o altitudine de peste 300 km. Armata SUA a numit-o 2021-035B, iar traseul ei poate fi văzut pe mai multe site-uri web, inclusiv orbit.ing-now.com.

De la sfârșitul săptămânii trecute orbita a scăzut cu aproape 80 km în altitudine și SpaceNews a raportat că observațiile amatorilor la sol au arătat că nu este sub control și se prăbușește.

Racheta trece acum deasupra unor metropole ca New York, Madrid și Beijing

Viteza acesteia fac imposibilă prezicerea locului în care va ateriza atunci când atmosfera Pământului o va trage în cele din urmă, deși McDowell a spus că cel mai probabil rezultat este că va cădea în mare, deoarece oceanul acoperă aproximativ 71% din planetă.

Dar McDowell spune că unele bucăți ale rachetei vor supraviețui reintrării și că ar fi „echivalentul unui mic accident de avion, cu resturi împrăștiate pe 160 de kilometri”.

Din 1990, nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra din nou necontrolat în atmosferă. Se crede că masa de bază a rachetei este de aproximativ 21 de tone.

„Este cu adevărat neglijent din partea Chinei. Lucruri de peste 10 tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a spus McDowell.

Pe baza orbitei sale actuale, racheta trece deasupra Pământului la nord până la New York, Madrid și Beijing și la sud în Chile și Wellington- Noua Zeelandă și ar putea intra din nou în atmosferă în orice punct din această zonă.

Având însă în vedere viteza sa, orice mică schimbare în traseul său ar putea face o mare diferență asupra locului în care ajunge. Se așteaptă să se întoarcă pe Pământ pe 10 mai, plus sau minus două zile.

China vrea să își construiască propria stație spațială până în 2022

McDowell a spus că o dată exactă a întoarcerii pe Pământ poate fi prezisă într-un interval de 6 ore înainte de intrarea în atmosferă.

Lansarea rachetei a făcut parte din cele 11 misiuni planificate ca parte a construcției stației spațiale a Chinei, care se așteaptă să fie finalizată la sfârșitul anului 2022.

Stația spațială în formă de T este de așteptat să cântărească aproximativ 60 de tone, considerabil mai mică decât Stația Spațială Internațională, care a lansat primul său modul în 1998 și cântărește aproximativ 408 tone.

Stația spațială a Chinei va avea un port de andocare și va putea, de asemenea, să se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic ar putea fi extins la până la șase module.

Sursa: StirilePROTV


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.