O pictură a unui artist chinez s-a vândut la licitație cu 65 de milioane de dolari

O pictură a unui artist chinez s-a vândut la licitație cu 65 de milioane de dolari

Un triptic abstract de 10 metri lungime, semnat de Zao Wou-Ki, a fost adjudecat pentru suma de 65 de milioane de dolari, duminică, la Hong Kong, un record mondial pentru acest artist chinez printre cei mai proeminenți, a anunțat casa de licitații Sotheby’s.

Intitulată „Juin-Octobre 1985”, compoziţia a fost comandată personal de arhitectul american de origine chineză I.M. Pei.

Zao şi Pei au provenit amândoi din familii de bancheri înstărite din regimul republican din China, care a fost înlocuit în 1949 de regimul comunist. Ei s-au cunoscut la Paris, în 1952, şi a urmat o lungă prietenie, potrivit casei de licitaţii, citată de AFP.

Zao Wou-Ki a fost naturalizat francez la începutul anilor 1960.

Opera cea mai impozantă a lui Zao a depăşit de departe lucrarea „29.01.64”, vândută anul trecut la Christie’s pentru 26 de milioane de dolari.

„Juin-Octobe 1985” constituie „exemplul perfect” în viaţa artistului „de fuziune între tehnicile orientale şi occidentale şi filosofie”, a comentat săptămâna trecută Vinci Chang, responsabil al departamentului de artă asiatică contemporană de la Sotheby’s.

Născut în China în 1920, Zao s-a instalat la Paris în 1948. A murit în 2013.

Cumpărătorii asiatici sunt foarte activi în ultimii ani la licitaţiile de la Hong Kong, axându-se pe diamante, pictură şi ceramică veche care depăşesc toate recordurile.

0