O persoană reținută în urma operațiunii comune a PA și SIS al Serviciul Fiscal. Șase angajați, bănuiți de corupere

O persoană reținută în urma operațiunii comune a PA și SIS al Serviciul Fiscal. Șase angajați, bănuiți de corupere

O persoană a fost reținută în cauza penală cu două capete de acuzare – corupere pasivă și corupere activă, în care figurează angajați ai Serviciului Fiscal de Stat (SFS) și agenți economici, în urma operațiunii desfășurată azi de Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit PA, în cauza penală figurează șase bănuiți, dintre care o persoană se află în căutare, iar în cadrul celor zece percheziții efectuate de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS astăzi, la domiciliile și oficiile bănuiților, au fost ridicate documente, computere și purtători de informație.

Potrivit Realitatea.md, persoana reținută este inspectorul fiscal Eugen Zubco.

Vedeți și: Descinderea SIS și Procuraturii Anticorupție la Serviciul Fiscal de Stat. Prima reacție a instituției

Conform materialelor cauzei penale, în perioada cuprinsă între lunile februarie-martie 2017, angajați ai Inspectoratului Fiscal de Stat (n.r. vechea denumire a instituției) au pretins și acceptat de la doi agenți economici mijloace bănești în sumă de 180.000 lei, pentru a accepta cererea depusă în adresa SFS de către aceștia privind restituirea TVA din exportul de fructe, pentru perioada lunii octombrie 2016.

În continuare, angajații SFS, au pretins și primit de la un alt agent economic, pe parcursul lunilor februarie-mai 2018, mijloace bănești în sumă totală de aproximativ 70.000 de lei pentru a nu documenta încălcări în activitatea companiilor administrate de către acesta.

În urma operațiunii desfășurate astăzi, autorul respectivelor infracțiuni a fost reținut, pe un termen de 72 de ore, acesta fiind bănuit de corupere pasivă săvârșită de două sau mai multe persoane în formă prelungită și riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6.000 la 8.000 unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau pe un termen de la 7 la 10 ani.

0