O nouă disciplină va fi studiată în liceele din Republica Moldova: Ce ar putea învăța elevii din toamnă

by Genko Genko

O nouă disciplină va putea fi studiată din toamnă în liceele din Republica Moldova. Opțional, elevii vor putea învăța despre domeniul proprietății intelectuale.

Curriculumul pentru disciplina opțională „Introducere în proprietatea intelectuală” a fost examinat de Consiliul Naţional pentru Curriculum și aprobat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

Curriculumul a fost inițiat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în anul 2016 și a fost elaborat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în baza Acordului de colaborare dintre cele două instituții semnat pe 26 aprilie 2016.

Scopul disciplinei este promovarea cunoştinţelor în domeniul proprietăţii intelectuale în rândul elevilor din cadrul instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova, dezvoltării unor abilități practice în domeniu, dar și sensibilizării elevilor privind importanța asupra necesității respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a impactului negativ al fenomenelor de contrafacere și piraterie.

Cursul opțional „Introducere în proprietatea intelectuală” se încadrează în aria curriculară educație socioumanistică și este dedicat claselor X-XII, profil real și umanist, cu un număr total de 34 de ore pe an.

În cadrul cursului, elevii vor putea studia despre conceptul proprietății intelectuale; obiectele proprietății industriale și principiile protecției lor; obiectele dreptului de autor și drepturilor conexe; administrarea și valorificarea proprietății intelectuale, precum și despre respectarea drepturilor de proprietate intelectuală și combaterea fenomenelor de contrafacere și piraterie.

Elevii care vor dori să studieze cursul „Introducere în proprietatea intelectuală”, în anul de studii 2017-2018, vor trebui să aleagă această disciplină din lista orelor opționale aprobate de Consiliul Național pentru Curriculum și publicate pe pagina web a Ministerului Educației. Oferta disciplinelor opţionale va fi propusă elevilor în luna mai.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală împreună cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova va organiza cursuri de instruire și perfecționare a cadrelor didactice, care vor preda această disciplină opțională în licee.

CITIȚI ȘI...