O lună de zile fără vize în UE: Câți moldoveni au profitat de acest privilegiu

by Genko Genko

În prima lună de când Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize, conform informaţiei deţinute la nivelul Poliției de Frontieră, 9 cetăţeni ai Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte biometrice, au fost întorşi, pe motiv că nu au îndeplinit condiţiile de intrare în Uniunea Europeană.

Alți 35 905 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au mers în Uniunea Europeană.

Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni, poliţiştii de frontieră înregistrând 14 525 de persoane, fiind urmat de Aeroportul Internaţional Chişinău, prin care au ieşit din ţară 4752 deţinători de paşapoarte biometrice, iar alţii 4713 au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Sculeni.

Citește și: (FOTO) O experiență adevărată ”fără viză în Europa”; fără Leancă, fără Filat și fără artificii

În celelalte puncte de trecere de la frontiera moldo-română au fost înregistrate următoarele date privind traversarea cetățenilor moldoveni în baza pașapoartelor biometrice:
Punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti – 3898;
Punctul de trecere a frontierei Cahul – 2598;
Punctul de trecere a frontierei Costeşti – 3505;
Punctul de trecere a frontierei Ungheni – 1063;
Punctul de trecere a frontierei Lipcani – 851.

În perioada 28 aprilie – 28 mai fluxul de traversări a cetățenilor RM, care au prezentat atât paşapoarte biometrice, cât şi non-biometrice, pe sensul de ieșire din țară s-a mărit cu aproximativ 20 %, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. De la 28 aprilie până în 28 mai curent au fost înregistrate aproximativ 180 mii traversări cetățeni RM.

CITIȚI ȘI...