O jurnalistă a Charlie Hebdo demisionează pentru că publicaţia este „blândă” cu extremismul islamic

O jurnalistă a Charlie Hebdo demisionează pentru că publicaţia este „blândă” cu extremismul islamic

O jurnalistă a revistei de satiră Charlie Hebdo a anunţat că demisionează pentru că publicaţia a devenit ”blândă” cu extremismul islamic, informează The Guardian.

Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste ale Charlie Hebdo, Zineb El Rhazoui, a acuzat săptămânalul că se înclină în faţa extremiştilor islamici şi că nu mai îndrăzneşte să îl portretizeze pe profetul Mohamed.

Anunţul plecării sale a venit în ajunul comemorării a doi ani de la atacul terorist care a avut loc în redacţia de la Paris, când au fost ucişi 12 oameni.

”Charlie Habdo a murit pe 7 ianuarie 2015”, ziua în care redacţia a fost atacată de doi terorişti, a declarat Rhazoui pentru AFP.

În vârstă de 35 de ani, ea este apărată şi urmată permanent de poliţie, fiind cunoscută drept cea mai protejată femeie din Franţa. Rhazoui a pus la îndoială şi ”capacitatea revistei de a duce mai departe torţa ireverenţei şi a libertăţii absolute”.

”Libertatea cu orice preţ este ceea ce am iubit la Charlie Hebdo, unde am lucrat în împrejurări potrivnice”, a mai afirmat ea.

Iniţial, Zineb El Rhazoui a spus în luna septembrie că va părăsi redacţia, după ce revista a fost afectată de mai multe dispute interne şi de plecarea caricaturistului Luz şi a jurnalistului Patrick Pelloux. Însă nu a motivat atunci decizia. A spus doar că lucrurile ”nu mai sunt la fel după pierderea unui număr atât de mare de oamenii din echipa originală”.

Charlie Hebdo a atras atenţia extremiştilor islamici în 2006, când a republicat mai multe desene cu Mohamed realizate de un danez.

”Avem impresia că oamenii au devenit tot mai neîngăduitori cu Charlie”, a spus Laurent “Riss” Sourisseau, redactorul-şef al revistei, ce i-a urmat lui Stephane “Charb” Charbonnier, care a fost ucis în atacul din urmă cu doi ani. ”Dacă am face acum o copertă cu un desen al profetului Mohamed cine ne-ar mai apăra?”.

În urmă cu un an, Riss a precizat că profetul nu va mai fi desenat. ”Ne-am făcut treaba. Am apărat dreptul la caricatură”, a afirmat el.

Zineb El Rhazoui, care se afla în Maroc în momentul atacului, a spus că ”nu a scris niciun rând” pentru revistă timp de un an, deşi a publicat două cărţi. Cea mai recentă este intitulată ”Détruire le fascisme Islamique”

0