O învățătoare a fost condamnată la închisoare pentru că a maltratat o elevă

O învățătoare a fost condamnată la închisoare pentru că a maltratat o elevă

O învățătoare de clasele primare din cadrul Gimnaziului din satul Troiţa Nouă a fost condamnată la de 4 ani închisoare cu suspendare şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţământului timp de 5 ani.

Procurorii au considerat această pedeapsă prea blîndă şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară, solicitând aplicarea unei pedepse mai aspre.

Temei pentru declanşarea procesului penal a servit plîngerea depusă la Procuratură de o localnică, care reclama faptul că, fiica minoră vrea să se sinucidă pe motiv că a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa.

Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar în rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. În continuare, profesoara a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privînd-o ilegal de libertate preţ de două ore.

Procurorii au stabilit că astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 – aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă.

Expertiza psihiatrico-psihologică în comisie, dispusă de procurori pe acest caz a relevat că în perioada în care fusese supusă de către profesoară tratamentului degradant minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic.

În legătură cu gravele abateri şi încălcări ale drepturilor minorului Procuratura din Anenii Noi a sesizat atât Consiliul raional şi Direcția Educație din teritoriu, cât şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă pînă în prezent, aceasta continuă să activeze, refuzându-se examinarea recursului Procuraturii.

În toamna anului trecut, eleva a decedat în rezultatul unui accident rutier.

0