O expertă în securitate cibernetică numită şef al Departamentului Securitate Internă al SUA

O expertă în securitate cibernetică numită şef al Departamentului Securitate Internă al SUA

Senatul american a confirmat-o marți pe Kirstjen Nielsen la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security, DHS), post rămas vacant prin plecarea lui John Kelly, în luna iulie, ca șef de personal la Casa Albă, transmite Reuters.

Senatorii au aprobat cu 62 de voturi pentru — inclusiv 11 din partea democraților — și 37 împotrivă numirea lui Kirstjen Nielsen, fostă adjunctă a lui Kelly la Casa Albă și șefa sa de personal la DHS.

Kirstjen Nielsen, în vârstă de 45 de ani, este considerată expertă în securitate cibernetică și a mai activat în administrația președintelui republican George W. Bush.

Ea va conduce un departament cu peste 240.000 de angajați, responsabil cu punerea în aplicare a legislației privind imigrația, cu securitatea frontierelor și aeroporturilor, cu răspunsul la dezastre și cu protejarea infrastructurii SUA de atacuri cibernetice.

DHS se află în centrul eforturilor președintelui Donald Trump de a introduce ample modificări în sistemul american de imigrație.

Interimatul la conducerea departamentului a fost asigurat, după plecarea lui John Kelly, de Elaine Duke, care va ocupa postul de adjunct al lui Kirstjen Nielsen.

Elaine Duke a fost responsabilă, în ultimele cinci luni, de câteva decizii controversate ale DHS, printre care încetarea statutului de protecție temporară pentru mii de imigranți care trăiesc în SUA. Tot în această perioadă, Agenția Federală de Management al Situațiilor de Urgență, aflată în subordinea DHS, a fost criticată pentru reacția la dezastrul umanitar provocat de uraganul Maria în Puerto Rico în luna septembrie.

0