O companie britanică transformă pâinea în bere pentru a combate risipa alimentară

O companie britanică transformă pâinea în bere pentru a combate risipa alimentară

Pentru a combate risipa alimentară, o companie britanică transform pâinea nevândută în bere. Prima bere din gama „Toast” a fost produsă în timpul unei emisiuni a celebrului maestru bucătar britanic Jamie Oliver.

După ce statisticile au arătat că numeroase tone de pâine ajung în coşurile de gunoi în fiecare an, o asociaţie din Marea Britanie a găsit o soluţie pentru a combate risipa alimentară şi transformă pâinea nevândută într-un sortiment de bere, exportând în acelaşi timp acest concept în străinătate, informează AFP, citat de Agerpres.

Zeci de crutoane de pâine cad într-o cuvă vastă din inox în fabrica de bere Wold Top, aflată în apropiere de Driffield, o localitate din comitatul englez Yorkshire. Proaspăt produse, ele sunt aduse direct de la o fabrică de sandvişuri care foloseşte doar părţile moi ale feliilor de pâine, renunţând la extremităţile acestora, care nu sunt apreciate de clienţi. În trecut, aceste fragmente erau aruncate, însă astăzi sunt transformate în bere.

O parte din malţ este înlocuit cu pâine

„Înlocuim o parte din malţ cu pâine”, a explicat Alex Balchin, directorul fabricii de bere, care produce din 2016 acest sortiment special pentru Feedback, o asociaţie care militează împotriva risipei alimentare.

Noul sortiment de bere, denumit „Toast ale”, a fost creat de Tristram Stuart, fondatorul Feedback. El s-a inspirat din activitatea producătorilor de bere din Bruxelles, creatorii „Brussels Beer Project”, care au lansat sortimentul „Babylone”. „Ei mi-au explicat că vechii babilonieni au inventat berea pentru a folosi pâinea şi seminţele care, altfel, ar fi rămas neutilizate. Era obiectivul iniţial al berii” în urmă cu mai multe mii de ani, a adăugat britanicul de 40 de ani.

În prezent, „în lume sunt aruncate cantităţi industriale de pâine, asociaţiile care oferă ajutor alimentar neputând să distribuie toată cantitatea care le este oferită. În acelaşi timp, există acest avânt pe care l-au luat fabricile de bere artizanală pe plan mondial”, a adăugat Tristram Stuart.

„Am vrut să înfiinţez o companie care asociază furnizori şi fabricanţi locali, ca şi asociaţii de caritate locale, pentru a face din «Toast ale» un proiect internaţional ce transformă pâinea perfect comestibilă într-o bere încă şi mai bună”, a explicat el.

Profitul va fi donat

Toate profiturile vor fi donate în beneficiul Feedback, iar resturile din urma procedeului de fabricaţie sunt reciclate şi utilizate în alimentaţia şeptelurilor.

Prima bere din gama „Toast” a fost produsă în timpul unei emisiuni a celebrului maestru bucătar britanic Jamie Oliver, care a şi gustat-o şi a descris-o folosind sintagma „înfloritor de minunată”.

Un pas mic spre reducerea risipei alimentare

În Marea Britanie, 9,75 de tone de pâine au fost deja utilizate pentru a produce peste 300.000 de litri de bere, vândută cu preţuri cuprinse 2,5 şi 3 lire sterline pe sticlă (2,80-3,40 euro), care se situează în media preţurilor pentru berile artizanale.

Este o mic pas pozitiv pentru mediul înconjurător, însă mai este mult de făcut pentru a reduce problema risipei alimentare: aproape jumătate (44%) din pâinea produsă în Marea Britanie a ajuns în coşurile de gunoi, reprezentând aproape 900.000 de tone în fiecare an. Pâinea este produsul care ocupă locul întâi în topul risipei alimentare din această ţară.

0