O companie americană a obținut dreptul de a extrage petrol și gaze din Moldova în următorii 50 de ani

O companie americană a obținut dreptul de a extrage petrol și gaze din Moldova în următorii 50 de ani

Compania americană Frontera Resourses a obținut dreptul de a extrage petrol și gaze naturale de pe teritoriul Republicii Moldova în următorii 50 de ani.

Compania a anunțat că a semnat marți un acord cu Guvernul Republicii Moldova care-i oferă dreptul de a explora și extrage hidrocarburi din sudul Republicii Moldova, pe o suprafață de peste un milion de hectare, în bazinul Dobrogea, din sud-estul țării.

Contractul este valabil pentru următorii 50 de ani, perioadă în care compania va avea drepturi exclusive de prospecțiune și extracție.

Totuși, compania nu va începe extracția mai devreme de 10 ani, perioadă în care va dura prospecțiunea.

„Frontera este foarte încântată să încheie acest acord cu Guvernul Moldovei. Abia așteptăm să aducem în zonă resursele tehnice necesare pentru a demara primele lucrări”, a declarat Steve Nicandros, directorul executiv al companiei.

„În general, acordul nostru reprezintă o nouă etapă a investiţiilor SUA în sectorul petrolier şi de gaze din Moldova. De asemenea, semnifică începutul unui efort concentrat pentru a ajuta ţara în vederea obţinerii independenţei energetice prin potenţialul neexploatat al resurselor naturale”, a subliniat Nicandros.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, susține că Frontera Resourses a fost desemnată câștigătoare în urma unui concurs internațional.

„Termenul prospecțiunilor este de 5 ani și va cuprinde partea de sud-vest a republicii. Dacă rezultatele investigaţiilor vor fi pozitive, valorificarea ulterioară a zăcămintelor ne va ajuta să diminuăm dependența de gazul rusesc, iar Republica Moldova va obține, pe lângă diversificarea surselor de alimentare cu gaze și petrol, mai multe beneficii economice și investiționale de durată”, a declarat Munteanu.

Frontera Resourses este o companie fondată în anul 1996, care activează în zona Mării Negre. În prezent compania extrage petrol din Georgia, pe care îl exportă prin portul Batumi.

0