O campanie anticorupţie în medicină, lansată la Chişinău

by Genko Genko

Ministerul Sănătăţii a lansat, joi, o campanie naţională anticorupţie în medicină, cu genericul „Asigurarea medicală te protejează. Nu da mită!”.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a specificat că 16% dintre pacienţii care s-au adresat pentru asistenţă medicală în condiţii de ambulatoriu şi 30% dintre cei care s-au tratat în spitale au efectuat plăţi din buzunar. Acestea sunt datele Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, realizată în anul 2012.

În cadrul campaniei, care va dura câţiva ani, la posturi radio şi TV din ţară vor fi difuzate spoturi cu mesaje anticorupţie. Totodată, în centre de sănătate şi spitale vor fi afişate panouri, care vor conţine informaţii despre ce sancţiuni sunt aplicate persoanelor care cer sau dau mită.

Usatîi a menţionat că, în ultimii ani, au fost sancţionaţi mai mulţi angajaţi din sănătate pentru luare de mită, iar acest lucru s-a întâmplat la Institutul Oncologic, Spitalul de Urgenţă şi Spitalul Republican.

Potrivit ministrului, în prezent salariul unui medic de familie este de circa 6.000 lei, iar al unui medic care activează în spital de circa 4.500 lei. O asistentă medicală are o leafă de aproximativ 3.000 lei.

CITIȚI ȘI...