(VIDEO) Candu recunoaște „înțelegerea” PD-PSRM privind votul mixt: Singura înțelegere a ținut de acel vot de compromis din 5 mai

by Genko Genko

Nu există nicio înțelegere între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, la fel cum nu există nicio înțelegere între PD și PSRM privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, cu excepția „compromisului” care a avut loc în Parlament la data de 5 mai, tocmai atunci când și a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea sistemului în unul mixt. Aceasta declară președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce mai multe voci, inclusiv din Parlamentul European au declarat despre faptul că oligarhul Vlad Plahotniuc și președintele Igor Dodon ar fi convenit modificarea sistemului electoral din țara noastră.

„Partidul Democrat este un promotor al schimbării sistemului electoral de ani de zile. Nu există nicio înțelegere între Dodon și Plahotniuc, între Candu și alții care sunt în cealaltă tabără și nu există nicio înțelegere între fracțiunea Partidului Socialiștilor sau Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Singura înțelegere a ținut de acel vot de compromis care a avut loc aici, pe data de 5 mai, în plenul Parlamentului”, a declarat Candu.

Mai mult ca atât, potrivit președintelui Parlamentului care este vicepreședinte al PD și finul de cununie al șefului său de partid, oligarhul Vlad Plahotniuc, atunci a fost „un pas înapoi făcut de Partidul Democrat, ca să accepte acel compromis al sistemului mixt și nu acel al sistemului uninominal pe care îl promovăm, și a fost un pas înainte făcut de Partidul Socialiștilor, precum și alte partide din Parlamentul Republicii Moldova pentru a găsi acel compromis în sistemul electoral”.

„Nicio altă înțelegere nu există. Noi suntem în tabere diferite, în opoziție, cu viziuni diferite, nu ne leagă nimic, decât, sper foarte mult, interesul față de Republica Moldova. Dar noi niciodată nu vom ceda valorilor și ideilor europene și dorinței noastre de a implementa, cât mai repede și mai calitativ Acordul de Asociere, în acest fel ca să fim cât mai curând eligibili pentru aderare la Uniunea Europeană”, a mai dat asigurări Candu.

Întrebat ce va face PD în cazul în care Comisia de la Veneția va aviza negativ modificarea sistemului electoral, conform „compromisului convenit între PD și PSRM, președintele Parlamentului a spus că nu poate fi un aviz negativ, dar vor fi luate în considerare toate recomandările pentru a avea, în final, „alegeri corecte, democratice și transparente”.

„Bineînțeles nu vom vota în ultima lectură, până nu vom avea expertiza și cele mai bune practici ale Comisiei de la Veneția (16-18 iunie). Abia după, lucrând la îmbunătățirea proiectului, vom lua decizia. Să avem răbdare, să fiți martori ai acestui aviz, după care să revenim la subiectul despre ce facem mai departe”, a conchis Candu.

CITIȚI ȘI...