Numărul bolnavilor de hepatite virale va fi redus la jumătate: Ce va întreprinde Guvernul

by Genko Genko

Numărul bolnavilor de hepatite virale acute şi cronice, dar și ciroze hepatice va fi redus în jumătate, până în anul 2021. Aceasta prevede Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D, aprobat astăzi de Guvern.

Unul dintre obiectivele noului program este prevenirea hepatitelor virale. În acest scop, vor fi organizate campanii de informare a populației și de promovare a vaccinării împotriva virusului hepatic B. Documentul prevede majorarea ratei de imunizare a pacienților din grupul de risc până la 95 la sută.

Depistarea precoce a hepatitelor virale este un alt obiectiv al programului. Acesta va fi atins datorită dotării laboratoarelor teritoriale cu teste de diagnostic pentru determinarea markerilor hepatitelor virale B, C şi D.

De asemenea, 70 la sută dintre sursele financiare planificate pentru realizarea noului program vor fi direcționate pentru tratamentul pacienților. Aceasta va permite de a reabilita cel puţin 50 la sută dintre pacienţii cu hepatite virale B, C şi D și de a preveni cirozele hepatice sau cancerul hepatic.

Până în 2016, doar 180 de bolnavi beneficiau anual de tratamente. Achiziționarea medicamentelor moderne, la sfârșitul anului trecut, a permis includerea în tratament a 3.300 de bolnavi. Ca urmare, peste 400 dintre pacienți deja s-au vindecat.

Programul mai prevede susținerea cercetărilor științifice în domeniul hepatitelor virale B, C şi D și brevetarea a cel puțin cinci invenții, care să contribuie la prevenirea și combaterea maladiei. La evidența medicilor se află 43 de mii de bolnavi de hepatite virale cronice.

Pentru realizarea Programului național de combatere a hepatitelor virale B, C și D, pentru perioada 2017-2021, autoritățile vor aloca peste 442 de milioane de lei.

CITIȚI ȘI...