Numărul angajaţilor europeni în Marea Britanie a scăzut la un record al ultimilor şapte ani

by Genko Genko

Încrederea companiilor britanice să angajeze şi să investească a ajuns la cel mai scăzut nivel după votul de anul trecut privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată un studiu realizat de industria de recrutare, prezentat miercuri, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Confederaţia britanică pentru recrutare şi ocupare a forţei de muncă (REC) a anunţat că 29% dintre companiile intervievate au raportat o încredere mai mare pentru angajare şi investiţii, dar 20% au fost mai puţin încrezătoare decât înainte. Marja pozitivă este cea mai restrânsă de când a început studiu, în iunie 2016.

Încrederea angajatorilor faţă de economie în general este cea mai scăzută din luna noiembrie a anului trecut, iar pierderea încrederii s-a intensificat spre sfârşitul lunii iunie 2017.

„Această scădere a încrederii angajatorului ar trebui să ridice un semnal de alarmă. Companiile continuă să angajeze pentru a satisface cererea, dar probleme precum accesul la piaţa muncii, negocierile privind Brexit şi incertitudinea politică creează nervozitate”, a declarat directorul executiv al REC, Kevin Green.

Datele oficiale de săptămâna trecută au arătat că numărul angajaţilor europeni non-britanici a scăzut la un record al ultimilor şapte ani, în perioada aprilie-iunie. Deficitul de personal este cel mai acut în sectoarele construcţiilor, sănătăţii şi asistenţei sociale, care se bazează în mare măsură pe angajaţi străini.

În ansamblu, 40% dintre angajatori au declarat că nu au „nicio capacitate de rezervă” privind bazinul de angajaţi, de la 35% în anul precedent.

Deocamdată nu este clar modul în care guvernul britanic va opri imigraţia lucrătorilor din Uniunea Europeană după ce ţara va părăsi Blocul comunitar, în martie 2019. Premierul Theresa May şi-a luat un angajament de lungă durată de a reduce imigraţia netă totală la mai puţin de 100.000 de persoane pe an.

Datele studiului Confederaţiei britanice pentru recrutare şi ocupare a forţei de muncă se bazează pe un sondaj cu 601 de angajatori desfăşurat între 26 aprilie şi 10 iulie.

CITIȚI ȘI...