Nuland: Nu se poate compara situația de la Kiev cu cea din estul Ucrainei

by Genko Genko

Secretarul adjunct american pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat, într-un interviu acordat CNN, că protestatarii care au ocupat clădiri administrative la Kiev ”dispun de toate autorizațiile necesare”, în special din partea autorităților.

”Nu se poate compara situația din Kiev, unde în continuare sunt ocupate clădiri de către protestatari, cu autorizații corespunzătoare și permisiunea guvernului sau cu acordul Radei (Supreme — parlamentul unicameral) ori acceptul proprietarilor, cu ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei”, a afirmat Nuland.

Ea a adăugat că autoritățile de la Kiev au luat deja o serie de măsuri pentru transpunerea în practică a acordurilor de la Geneva, printre care a menționat ”trimiterea în parlament a unei legi privind amnistia” și ”deplasarea în est a unor oficiali care să activeze împreună cu misiune OSCE”.

”În plus, la Kiev au fost deja demontate câteva baricade în Maidan” (Piața Independenței din centrul capitalei ucrainene), a spus Victoria Nuland.

Întrebată dacă este adevărat că SUA au cheltuit 5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea democrației în Ucraina, Victoria Nuland a răspuns: ”SUA au investit 5 miliarde de dolari începând cu anul 1991, de când Ucraina a devenit stat independent”. ”Acești bani au fost cheltuiți pentru a sprijini aspirațiile poporului ucrainean, care vrea să aibă un guvern puternic, democratic, care reprezintă interesele sale”, a afirmat oficialul american. Nuland a ținut să sublinieze că Washingtonul nu a finanțat ”Maidanul”, mișcarea de contestare care a condus la înlăturarea regimului prorus al președintelui Viktor Ianukovici, relatează ITAR-TASS.

CITIȚI ȘI...