„Nu am nimic împotriva ta, dar…”: Mai multe persoane publice invită oamenii la marș

by Genko Genko

„Nu am nimic împotriva ta, dar…” – așa încep majoritatea prejudecăților și stereotipurilor din societate, iar pentru a combate standardele duble mai mulți oameni publici și reprezentanţi GENDERDOC-M promovează Marșul de solidaritate „Fără frică”.

Aceștia își doresc ca oamenii să accepte diversitatea și să fie mulțumiți de alegerile celor din jur. „Una dintre alegerile mele este partenerul meu de viață, care este mai tânăr cu 8 ani decât mine și cu care încerc să mă simt fericită, lucru care eu sper că-mi reușește doar că mi-ar fi plăcut ca și societatea din care provin să fie și ea fericită”, dezvăluie jurnalista Nata Albot, în cadrul unei conferințe de presă.

Producătoarea muzicală Ala Donțu a mărturisit o amintire marcantă din copilăria ei. Avuse o perioadă în care frecventa biserica, cânta în strană și ajuta în altar. La un moment dat însă nu i s-a mai permis, pentru că crescuse și „nu mai era curată”. „Până a deveni mamă îmi doream să fiu bărbat, credeam că astfel lumea m-ar fi luat în serios. Sunt în campania asta pentru că sunt femeie”, a specificat Ala Donțu.

Totodată, promotorii campaniei își doresc ca să fie respectate și drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova. „Eu nu am nimic împotriva ta, dar fiul tău este gay. Acesta este fraza de salut pe care o spun unii vecini mamei mele”, mărturisește reprezentantul GENDERDOC-M Artiom Zavadovschi.

„Prima dată când mi s-a spus că eu trebuie să fiu cuminte, a fost acum nouă ani, odată ce am fost expulzată din Federația Rusă ca jurnalistă a revistei libere News Times. Atunci a fost telefonată mama și i s-a spus că Natalia fie se va liniști, fie „va sfârși rău”. Mie îmi pare foarte rău că am ajuns în țara în care să faci jurnalism liber este periculos”, mărturisește și jurnalista Natalia Morari.

Marșul face parte din campania socială „Fără frică”, realizată de Centrul de Informare GENDERDOC-M. Scopul campaniei din acest an este să pună în discuţie standardele duble existente în Moldova în ce priveşte drepturile persoanelor LGBT şi ale celorlalţi membri ai societăţii.

„Noi vrem să topim acel perete de gheață care stă între unele grupuri în societatea noastră”, precizează reprezentanta GENDERDOC-M Angela Frolov, invitând oamenii la marșul de solidaritate „Fără frică”, care va avea loc duminică, 21 mai, ora 12.00 la intersecția străzilor București și Ismail din Chișinău.

CITIȚI ȘI...