Noi exerciții cu avioane militare NATO se vor desfășura în România

by Genko Genko

Ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, a declarat că pentru luna mai, în România, sunt planificate noi exerciții militare cu participarea avioanelor NATO, de tip F-16 și a celor românești, MiG-21 Lancer.

Declarația a fost făcută după ce un alt exercițiu de acest fel, ”Dacian Viper” s-a desfășurat între 10 și 17 aprilie, la Câmpia Turzii, județul Cluj. În cadrul acestor exerciții, piloţii români au zburat pe avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 Lancer din dotarea Forţelor Aeriene Române.

„Vom avea şi alte exerciţii împreună cu statele membre NATO, urmează chiar în luna mai să avem din nou un exerciţiu pe aviaţie, tot cu avioane F-16 şi tot la Turda, cu aviaţia militară a SUA. Sunt şi alte exerciţii ale forţelor terestre, sunt şi exerciţii ale forţelor navale pe Marea Neagră, sunt amplificate măsurile de pregătire atât ale forţelor militare ale României, cât şi ale NATO în această perioadă”, a spus Duşa, citat Mediafax.

„Odată cu izbucnirea crizei din Ucraina s-au luat măsuri de către NATO de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor de graniţă ale NATO şi, zilnic, avioanele acestea Awacs pentru supraveghere electronică, împreună cu aviaţia MApN execută misiuni de supraveghere a spaţiului aerian şi misiuni de poliţie aeriană. (…) De la izbucnirea crizei, acel avion Awacs al NATO se află în spaţiul aerian al României şi avioanele de vânătoare MIG 21 Lancer execută zilnic misiuni. Nu au zburat de foarte mult timp piloţii militari atâta cât au zburat în această perioadă”, a mai spus ministrul român.

„Dacian Viper” s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

CITIȚI ȘI...