(VIDEO) Noi dezvăluiri despre armata online a lui Putin; Cum acționează postacii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul trecut, activitatea „trolilor de la Kremlin” a cunoscut o creștere fără precedent. Bloggerii sunt plătiți de Moscova pentru a critica, pe rețelele sociale, Occidentul și pentru a ridica în slăvi conducerea Rusiei.

Deși existența unei „armate cibernetice” rămâne un secret, rapoarte prezentate în premieră în presă par a fi dezvăluit câteva detalii despre unul dintre instrumentele de propagandă ale Kremlinului, potrivit BBC.

Citeşte şi: Uniunea Europeană a început lupta cu propaganda rusă

Agenția de Cercetare a Internetului (Agentstvo Internet Issledovaniya) are cel puțin 400 de persoane angajate care lucrează în apartamente din St. Petersburg. O investigație a ziarului independent Moy Raion („Districtul meu”) sugerează că la Kremlin există o adevărată „armată de postaci”.

O organizație care, pe hârtie, îi aparține lui Ievgeni Prigozhin, un restaurator cu legături strânse cu Vladimir Putin, plătește bloggerii pentru a posta sute de comentarii pe site-urile de știri, dar și pe rețelele de socializare. De asemenea, aceștia gestionează mai multe conturi pe Twitter, LiveJournal, dar și de pe alte platforme de social media.

„În timpul unei zile de muncă, care însemna 12 ore, am fost nevoit să scriu 126 de comentarii la postările altor angajați și aproximativ 25 de comentarii la postările unor oameni reali. Și am scris și 10 materiale pe blog”, a povestit Anton, un fost angajat, citat de Radio Liberty.

Conturile tipice ale „postacilor”, remarcă Moy Rayon, sunt gestionate de oameni care pretind a fi „gospodine casnice” sau „cetățeni dezamăgiți de Occident”.

Pentru a evita suspiciunile, utilizatorii falși jonglează între comentariile cu tentă politică și cele despre turism, gătit sau animale de companie.

Citeşte şi: (VIDEO) Răspunsul Ucrainei la propaganda rusească: Ce înseamnă să fii invadator rus

„Numele meu este Tatiana, sunt o mică creatură prietenoasă. Sunt interesată de ceea ce se întâmplă în lume. Îmi plac, de asemenea, filmele, arta și ador să călătoresc”, a scris pe blogul său utilizatorul „tuyqer898″.

Cu toate acestea, o listă a „trolilor” plătiți de Kremlin, obținută de ziarul liberal Novaia Gazeta, sugerează că „Tatiana” este, de fapt, un cont fals.

Reguli clare pentru „postaci”

Mai multe documente obținute de jurnaliști arată că activitatea „trolilor” este reglementată de niște reguli clare. Astfel, orice articol scris pe blog de un „postac” care lucrează pe tură de zi nu trebuie să fie mai scurt de 700 de caractere, în timp ce „trolii” de pe tură de noapte trebuie să scrie cel puțin 1000 de caractere.

Utilizarea elementelor grafice și a cuvintelor cheie este, de asemenea, obligatorie.

Citeşte şi: Ghimpu acuză PLDM și PD că nu vor să întrerupă propaganda televizunilor rusești

În plus față de orientările generale, bloggerii au și „sarcini tehnice”. Ei învață cum să optimizeze textele, ce cuvinte cheie să folosească pe probleme specifice, cum ar fi Ucraina sau relațiile Rusiei cu Occidentul, și trebuie să depisteze subiectele fierbinți ale zilei.

O sarcină recentă, a declarat fostul „trol” Lena pentru Radio Liberty, a fost dedicată uciderii proeminentului critic al Kremlinului, Boris Nemţov.

„A fost obligatoriu să scriem că uciderea lui Nemţov a fost o provocare înainte de marșul opoziției din martie și că el a fost asasinat de propriii asociați”, a dezvăluit fata.

Ideea trebuie să fie servită sub mai multe forme: postări pe bloguri, pe rețelele sociale, comentarii pe site-urile de știri sau comentarii la alte postări.

Citeşte şi: (Interviu) Ucraina, dincolo de propaganda rusească: Putin a pierdut, se naşte o naţiune

Într-un material video prezentat recent de mr7.ru, se spune că în fiecare zi, la 08:55, pe strada Savuskina din Sankt-Petersburg poate fi văzută o imagine mai puțin obișnuită: tineri alergând pe trotuar. În zonă nu există liceu sau facultate, iar punctul final al „alergătorilor” este neschimbat – o clădire gri cu 3 etaje.
[youtube link=”http://youtu.be/5r_VAxvu4l8″ width=”590″ height=”315″]
Această grabă, neobișnuită pentru angajatul corporatist sau student, are o explicație simplă. În clădirea gri funcționează o companie de trolli de internet (denumirea oficială a firmei este Cercetări Internet SRL), iar orice întârziere este penalizată cu o amendă de 500 de ruble (8-10 dolari). Alte detalii despre cum arată și funcționează armata lui Putin de pe internet le găsiţi aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...