Ninsorile nu au afectat recolta de cireși: Aceasta este mai mare decât anul trecut

by Genko Genko

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare estimează pentru acest an o recoltă de cireşi mai mare faţă de anul trecut. Maria Cioclu, şefa Secţiei produse de fitotehnie din cadrul MAIA, a declarat pentru IPN că se estimează o recoltă de cireşi de 12 mii de tone. Anul trecut, înghețurile au afectat o mare parte a pomilor de cireşi şi recolta a fost de doar 7600 de tone.

„Recoltarea în acest an a început de o săptămână, este vorba de soiurile timpurii. Cireșele se culeg până în ultima decadă a lunii iunie, poate dura chiar până în prima decadă a lunii iulie”, a spus Maria Cioclu.

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct, Iurie Fală, nu este atât de optimist și spune că în acest an polemizarea pomilor fructiferi a fost mai slabă. Și de frig nu au scăpat. „Au fost mai multe fenomene climaterice nefavorabile care pot influenţa recolta. De aceea şi cireşile se coc anul acesta mai târziu. Ne lipsesc soiurile de cireşi rezistenţi la ploi, să nu crape, la îngheţuri”, a spus Iurie Fală.

În acest an, recoltarea cireşilor are loc de pe suprafaţa de 3500 hectare.

CITIȚI ȘI...