Nicolae Timofti: Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost sensul activității mele

by Genko Genko

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut astăzi o declarație de presă cu ocazia semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Potrivit președintelui, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost, până în prezent, sensul activității sale, în calitate de președinte, fiind totodată, prioritatea absolută a actualei guvernări.

„Pentru noi, apropierea de Uniunea Europeană înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii și pensii mai mari, dar și garanția respectării drepturilor și libertăților omului. Șansa noastră de a face pasul decisiv către lumea civilizată se leagă de această construcție de state, care și-a dovedit pe deplin utilitatea și eficiența, în pofida crizelor politice și financiare prin care a trecut”, a spus Timpfti.

„Mulți dintre noi au călătorit în Uniunea Europeană, iar de două luni călătorim liber, fără vize, în acest spațiu. Am putut vedea cu ochii noștri ce trai și ce condiții de dezvoltare există în societățile care și-au evaluat parcursul într-un mod corect și consecvent. Mă refer, în primul rând, la fostele state sovietice și socialiste, mai apropiate de noi din punct de vedere istoric, printre care România, Țările Baltice, Polonia, Bulgaria. Republica Moldova este pe același drum pe care au mers aceste și alte state din Uniunea Europeană”, a mai spus Timofti.

Președintele a precizat că odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb, producătorii autohtoni vor avea acces la o piață imensă de 500 de milioane de consumatori cu mare putere de cumpărare, cu condiția să respecte standardele europene de calitate.

”Vor urma noi investiţii și îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar imediat după semnarea documentului Uniunea Europeană îşi va deschide piaţa pentru o serie de produse moldovenești, cum ar fi legumele şi fructele”, a menționat președintele.

„De prestația noastră ulterioară va depinde și realizarea următorului obiectiv de politică externă al Republicii Moldova – obținerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană”, se arată în declarația președintelui

CITIȚI ȘI...