Nici Trump, nici Kim Jong-un. Un medic congolez și o victimă a abuzurilor ISIS, premianții Nobel pentru Pace în 2018

Nici Trump, nici Kim Jong-un. Un medic congolez și o victimă a abuzurilor ISIS, premianții Nobel pentru Pace în 2018

Medicul congolez Denis Mukwege și Nadia Murad, activistă yazidi pentru drepturile omului care a fost victimă a sclaviei sexuale la care a recurs gruparea Stat Islamic, sunt câștigătorii premiului Nobel pentru Pace în 2018 pentru „eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război și conflict armat”, a anunțat vineri, la Oslo, Comitetul Nobel norvegian, potrivit site-ului oficial nobelprize.org.

„Ambii laureaţi au o contribuţie esenţială la concentrarea atenţiei asupra crimelor de război şi asupra combaterii acestora”, se arată în explicaţia deciziei Comitetului Nobel norvegian.

Denis Mukwege, medic ginecolog care tratează victimele violenţei sexuale în RD Congo, conduce spitalul Panzi din oraşul Bukavu, din estul ţării. Deschisă în 1999, clinica tratează mii de femei în fiecare an, dintre care multe au nevoie de intervenţii chirurgicale în urma violenţelor sexuale.

Nadia Murad militează pentru drepturile minorităţii yazidi din Irak şi pentru drepturile femeilor şi ale refugiaţilor în general. Ea s-a aflat printre cele aproximativ 3.000 de adolescente şi femei yazidi victime ale violurilor şi altor abuzuri comise de combatanţii Statului Islamic la Mosul (nordul Irakului), începând din 2014.

Vedeți și: Donald Trump și Kim Jong-un, incluși de revista Time într-o listă a favoriților la Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care este anunţat la Oslo, este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict. Premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari), va fi decernat la 10 decembrie, într-o ceremonie care va avea loc la Oslo.

Prin testamentul lăsat de Alfred Nobel în 1895, premiul Nobel pentru Pace este acordat anual de Comitetul Nobel norvegian. Acesta este format din cinci membri numiţi de parlamentul de la Oslo (Storting), care sunt ajutaţi de experţi desemnaţi special.

Pentru 2018 au existat 331 de candidaţi înscrişi pentru Premiul Nobel pentru Pace, din care 216 sunt persoane fizice şi 115 sunt organizaţii. Recordul privind numărul de candidaţi înscrişi a fost stabilit în 2016 prin cei 376 de candidaţi aflaţi pe listă.

În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), o coaliţie de organizaţii civice care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

0