Neînțelegeri tot mai mari între SUA și Franța pe tema livrării navelor Mistral către Rusia

by Genko Genko

Secretarul de stat John Kerry i-a transmis din nou omologului său francez Laurent Fabius că Washingtonul se opune ca Parisul să livreze nave de război Moscovei, din cauza crizei ucrainene, a anunţat joi diplomaţia americană.

Dosarul celor două nave militare de tip Mistral pe care Franţa urmează să le livreze Rusiei a dominat vizita de luni şi marţi a lui Laurent Fabius în Statele Unite şi a provocat tensiuni între cele două ţări aliate, transmite AFP.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a confirmat că cei doi oficial au discutat despre această vânzare în timpul întrevederii lor de marți de la Washington.

„Ne-am exprimat de mai multe ori pe lângă Guvernul francez îngrijorările legate de această vânzare şi nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ţinând cont de acţiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor”, a explicat Marie Harf.

În cadrul unei conferințe de presă de marți, Fabius a justificat vânzarea celor două nave mistral, prevăzută într-un contract semnat în 2011 cu Moscova, în valoare de 1,2 miliarde de euro, cele două nave de transport de elicoptere și tancuri urmând să fie livrate în octombrie acest an și în 2015.

Citește și: Franța va livra Rusiei nave de război, în pofida crizei din Ucraina

Ministrul francez a răspuns scurt că omologul său american nu i-a cerut în mod oficial să renunţe la onorarea contractului şi a repetat că „decizia finală urmează să fie luată în octombrie”.

„Franța nu are de primit lecții de fermitate de la absolut nimeni (…) Franța își face datoria, indiferent dacă este vorba de Ucraina sau de orice altă țară”, a declarat șeful diplomației franceze.

La sfârşitul lunii martie, Laurent Fabius spunea că Franța ar putea „anula aceste vânzări”, în cazul în care Moscova nu-şi schimbă politica faţă de Kiev. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a amânat, ulterior, luarea oricărei decizii pe această temă până în octombrie.

CITIȚI ȘI...