Negruța: Asumarea răspunderii de către Guvernul Leancă – elementul necesar pentru devalizarea băncilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Guvernului din septembrie 2014, de asumare a răspunderii asupra unui pachet de legi, a servit drept bază pentru devalizarea BEM, Unibank și Banca Socială, este de părere fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța.

Potrivit fostului ministru, Banca Națională a Moldovei (BNM), chiar dacă cunoștea situația proastă din cele trei bănci, a așteptat „decizia Guvernului ca să poată credita băncile comerciale cu garanţia Guvernului”.

„Aici un aspect: de ce BNM aşteaptă decizia Guvernului şi nu ar avea pretenţii faţă de Parlament? Doar de modificarea legilor, în cele din urmă, responsabil este Legislativul. Adică, aleşii poporului. Este evident că intenţionat a fost aleasă formula de angajare de răspundere pentru a evita discuţii în Parlament. Pentru că această modificare, de permisiune de creditarea a băncilor în dificultate, se face din contul cetăţeanului. Iar unii aleşi ai poporului puteau să aibă şi întrebări”, scrie Negruța într-un articol pe blogul său

Potrivit lui Negruța, anume această decizie a Guvernului a dus la situația de astăzi din domeniul bancar.

„Se pare, totuşi, că anume această decizie, asumată de Guvern, a fost elementul necesar pentru scoaterea banilor vii din rezervele BNM, adică ale Republicii Moldova. Care să acopere ingineriile financiare aplicate în acele trei bănci. Asta a şi determinat curajul necesar unora pentru evenimentele care au urmat în noiembrie 2014”, menționează sursa citată.

Fostul ministru lasă de înțeles că acea decizie a Guvernului Leancă a fost una trecută în grabă, încălcând anumite proceduri legale.

„Pentru că această modificare viza direct banul public ea nu putea simplu să fie operată prin asumare de răspundere. Mai este ceva: o bună parte din cei care au votat asumarea răspunderii nici până azi nu cunosc ce au votat la acest subiect financiar. Proiectul de asumare n-a trecut procedurile normale de avizare, unii membri ai Guvernului au primit materialele în ziua şedinţei, iar unora în mapa cu materialele şedinţei li s-a plasat materialele şedinţei anterioare. Să rămână în afara subiectului discutat”, scrie Negruța.

Amintim că la 25 septembrie 2014 Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea asupra unui pachet de legi care, potrivit premierului, ar fi trebuit să asigure securitate pentru sistemul financiar-bancar.

„Ținând cont de vulnerabilitățile pe plan regional la care este expus sistemul financiar-bancar și potențiale riscuri, venim cu un proiect în care oferim instrumentele necesare Băncii Naționale pentru a putea interveni în caz de necesitate”, declara la acea oră premierul Iurie Leancă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...