NATO: Rusia și separatiștii din estul Ucrainei și-au sporit capacitățile de atac

by Genko Genko

Rusia și separatiștii din estul Ucrainei și-au sporit capacitățile militare, ceea ce le permite „să lanseze noi atacuri” în termen foarte scurt, a declarat, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

„În ultimele săptămâni și luni am observat un sprijin continuu din partea Rusiei pentru separatiști, cu arme grele, artilerie, sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, antrenament, dar și forțe”, a enumerat Stoltenberg, vorbind despre o „creștere militară regulată”.

„Ei (rușii și separatiștii — n.r.) au capacitatea de a lansa noi atacuri în termen foarte scurt”, a adăugat secretarul general al NATO în timpul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles. „Desigur, nimeni nu poate spune care sunt intențiile lor, însă urmărim cu mare îngrijorare această sporire” a capacităților militare, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a cerut Rusiei să-și retragă „sprijinul acordat (separatiștilor) prin încălcarea acordurilor de la Minsk”, semnate în februarie, acorduri ce prevăd o încetare a focului, „să respecte frontiera” și „să facă uz de influența sa față de separatiști, pentru ca aceștia să respecte acordurile de la Minsk”.

Secretarul de stat pentru apărare al SUA, Ashton Carter, a declarat săptămâna trecută că separatiștii care ocupă regiunile Donețk și Lugansk „se pregătesc pentru o nouă serie de acțiuni militare, contrare acordurilor de la Minsk”.

În cadrul aceleiași conferințe, Stoltenberg a precizat că o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina se va desfășura în timpul summitului NATO din Antalya (Turcia), din perioada 13-14 mai. „Ucraina este un partener important al NATO. În Antalya va avea loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina”, a anunțat Stoltenberg.

CITIȚI ȘI...