NATO desfășoară cel mai important test în domeniul informaţilor din istoria sa

by Genko Genko

NATO desfășoară, în prezent, în Norvegia, cel mai mare exerciţiu din istoria sa în domeniile colectării de informaţii şi supravegherii, cu ajutorul dronelor, sateliților și al noilor tehnologii, a anunțat marți Alianța Nord-Atlantică.

La exercițiul ”Unified Vision 2014” participă, în perioada 19-28, mai peste 2.000 de experți proveniți din 18 țări membre NATO, inclusiv Statele Unite și Franța, la baza aeriană Orland (vestul Norvegiei).

Cu ajutorul tuturor tipurilor de mijloace disponibile ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), obiectivul este ”testarea capacităţilor NATO de a colecta informaţii şi de a pune în comun informaţii provenind din surse multiple – aeriene, terestre sau martime – în diverse stadii ale unei crize”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

Exercițiul se bazează pe scenariul unei crize locale care se transformă treptat într-un conflict internațional.

Între mijloacele folosite în exercițiu se află avioane fără pilot (drone) de tip Global Hawks, Raven şi Predator, avioane echipate cu radare de tip AWACS şi tehnologie în domeniul biometriei.

NATO speră să organizeze un număr mai mare de exerciții de acest gen pentru a menține coeziunea între armatele țărilor membre după încheierea operațiunii în Afganistan la sfârșitul anului 2014, după un deceniu de misiuni în comun.

CITIȚI ȘI...