Năstase: Plahotniuc pregătește o nouă escrocherie prin așa-zisa naționalizare a hotelului „Național”

Năstase: Plahotniuc pregătește o nouă escrocherie prin așa-zisa naționalizare a hotelului „Național”

Oligarhul Vladimir Plahotniuc ar pregăti o nouă escrocherie prin intenția de a naționaliza hotelul „Național”, care după ce a intrat în posesia unor companii obscure s-a transformat într-o ruină aflată în centrul capitalei, susține președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Asta după ce premierul Pavel Filip și-a manifestat intenția, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, să naționalizeze hotelul.

„Naţionalizarea hotelului „Naţional” este o nouă escrocherie de-a lui Plahotniuc. Sunt două ipoteze. Dacă această firmă încă nu a intrat sub controlul său şi acest edificiu nu este al său, este o răzbunare pentru partenerul său de business – Platon. Dacă însă deja controlează firma şi acest activ, sigur că este o nouă şmechereală, un nou furt public. Pentru că naţionalizarea prin reziliere va însemna plata de către Republica Moldova a nişte bani. Şi să nu uităm că, mai devreme sau mai târziu, cineva, dacă nu acelaşi Plahotniuc, se va adresa la CEDO. Vă amintiţi cazul Norma, care nici până astăzi nu este clarificat încă în instituţiile moldoveneşti, deşi la CEDO am obţinut acea cruţare a Republicii Moldova de peste 10 milioane de euro, aşa cum se vroia a fi încasaţi de anturajul lui Plahotniuc, Damir, Poalelungi şi alţii. Şi din aceste inginerii financiare nu lipseşte, după cum vedeţi, Dodon şi partenerul său politic de astăzi – Plahotniuc”, a menţionat liderul DA, Andrei Năstase, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, la Jurnal TV.

Hotelul „Național” a intrat în anul 2006 în posesia companiei Alfa-Engineering din Căuşeni. O anchetă realizată în 2013 a arătat că Alfa-Engineering a fost înregistrată pe 7 august 2006, de firma estoniană Maldone Invest, fondată în ianuarie 2006, doar cu jumătate de an înainte, având un capital social de doar 40 mii coroane estoniene (circa 3.000 de euro). Ulterior, Maldone a cedat firma Alfa-Engeneering, offshore-ul olandez, Generashon Financial, care făcea parte din grupul de companii OTIV Prime Holding, controlate de liderul democrat, Vladimir Plahotniuc. Până în 2012, Generashon Financial, a purtat numele OTIV Prime Financial, care deţinea 26,75% din acţiunile Victoriabank.

Potrivit Mold-Street, firma Alfa-Engeneering este menţionată de afaceristul Veaceslav Platon în plângerea penală depusă în august 2016, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România (DIICOT).

Platon susţine că Plahotniuc i-a cerut 80 de milioane de dolari în toamna anului 2011, în schimbul unor pachete de acţiuni la Victoriabank şi Banca de Economii. În negocieri, au mai fost incluse, la pachet, acţiuni la societăţile de asigurări Asito şi Victoria Asigurări şi 100% din compania Alfa Engineering, cea care deţine Hotelul Naţional.

Cei doi ar fi bătut palma şi în urma tranzacţiei, hotelul împreună cu celelate active au ajuns la Platon. Este adevărat că nu direct, ci prin firma Generashon Financial din Olanda. Transferul a fost semnat pe 2 decembrie 2011, la Amsterdam, conform plângerii depuse la DIICOT. În acte, cumpărătorul a fost Yuri Kontievski, afacerist moldo-bulgar şi partener cu Platon.

În prezent, Alfa-Engeneering are în calitate de fondator offshorul Ismida Alliance LTD, care în noiembrie 2014 a fost implicat în operaţiuni de sute de milioane lei din ceea ce a fost „furtul miliardului”.

0