A murit actorul Mihai Volontir

A murit actorul Mihai Volontir

Cunoscutul şi îndrăgitul actor Mihai Volontir a încetat din viață noaptea trecută, la 81 de ani.

Maestrul ar fi suferit de mai multe boli. La sfârşitul lui iulie, acesta a fost internat în Spitalul Clinic Municipal din Bălţi pentru asistenţă periodică.

Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începând din anul 1957 a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX a filmului moldovenesc, a primit titlul „Pentru merite deosebite în promovarea valorilor culturii Republicii Moldova”, iar în anul 2009 i-a fost conferit titlul „Doctor Honoris Causa” al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

0