Mulți primari din RM nu pot aplica la proiecte de finanțare pentru că nu pot asigura contribuția locală

by D M
Distribuiti mai departe...

Singura șansă de dezvoltare a localităților țării, conduse de primari independenți sau care fac parte din alte partide decât cele aflate la guvernare, sunt granturile sau proiectele de finanțare, care însă presupun participarea primăriilor cu o anumită sumă de bani. Tragedia cea mare pentru unele administrații publice locale e că nu pot asigura contribuția locală. Despre situația complicată vorbește primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, într-un interviu pentru PNRU.MD.

O altă problemă de care ne ciocnim este accesul la banii publici din bugetul de stat. Mulți dintre colegi nu participă la  proiecte de dezvoltare nu doar din cauza lipsei cadrelor, dar și din cauza inexistenței resurselor necesare pentru contribuția locală la implementarea proiectelor. Plus la asta, dacă partidul din care faci parte nu are culoarea politică “necesară”, susținerea financiară se reduce la zero. Această politică a dus și duce la stagnarea dezvoltării localităților.

Primarul nu se ciocnește de această problemă, dar o menționează ca fiind una gravă. 

În calitate de soluție este necesară în primul rând susținerea APL cu necesitatea de achita contribuția locală și evident depolitizarea procesului de distribuire a surselor financiare. Dar în perspectivă va fi necesar de descentralizat toate sursele financiare, pentru ca fiecare APL să decidă în ce direcție vrea să-și dezvolte localitatea și să elaboreze strategii pe termen lung.

Aflat la al treilea mandat, Roman Ciubaciuc a identificat soluții pentru ca orașul să devină funcțional fără să se bazeze pe bugetul local. 

Prima dată am fost ales în funcția de primar al or.Cantemir în anul 2011. Din prima zi am conștientizat că, pentru a aduce schimbări în oraș, sursele financiare din bugetul local sunt insuficiente, plus la aceasta era o perioadă, care, ca orice an financiar, s-a finaliza cu datorii la energia termică, electrică, etc. Era o practică normală ca pentru acoperirea unor astfel de datorii să fie vândute terenuri, lucru care se făcea în grabă și la prețuri simbolice.

  Am început prin a analiza bugetul local, fiindcă era clar că având astfel de situații nu era posibil de visat la proiecte investiționale. Mai mult de 60 la sută din energia termică pur și simplu o aruncam în aer. Despre care proiecte investiționale și de dezvoltare puteam vorbi?

   De aceea, primii pași au fost făcuți anume în domeniul eficienței energetice și anume, în doi ani au fost schimbate toate geamurile și ușile exterioare în instituțiile preșcolare. Efectul a fost vizibil îndată. În primul rând, a crescut nivelul de confort în grădinițe și în al doilea rând s-au eliberat resurse financiare.

  Din anul 2013, Primăria orașului a devenit membru al Convenției Primarilor. Aceasta ne-a dat posibilitatea să învățăm din practicile altor orașe ale lumii și să participăm la concursul de selectare a proiectelor din domeniul eficienței energetice.

   În urma implementării proiectului „Undă Verde”, în oraș au fost schimbate peste 400 de puncte de iluminat la panourile LED, reconstruite 11,5 km de linii de electricitate și, cel mai important, instalate sisteme dimming. Panourile LED nu mai sunt ceva nou pe piața Republicii Moldova, dar iată sisteme dimming se regăsesc foarte rar la noi. Este un sistem inteligent, care economisește energia electrică și scade emisiile de CO2.

  Alt proiect care, la fel, este finanțat de UE în cadrul proiectelor demonstrative ale Convenției Primarilor, presupune termoizolarea a patru instituții din or.Cantemir. Proiectul se află la faza finală de implementare. Deja am reușit să termoizolăm pereții, tavanul și subsolul în instituțiile  respective. Toate aceste clădiri sunt dotate și cu panouri fotovoltaice și deja o parte din energia electrică folosită o producem singuri. La fel, deja sunt instalate puncte termice individuale care ne dau posibilitatea de a instala regimul de încălzire în instituții și producerea apei calde. În curând, grădinițele vor fi dotate și cu colectoare solare pentru producerea apei calde în afara sezonului de încălzire. Altă tehnologie slab dezvoltată în Republica Moldova – încălzirea pe bază de biomasă. În Cantemir, tot în cadrul proiectului sus menționat, este prevăzută construcția unui punct termic pe bază de biomasă. În calitate de materie primă o să folosim resturi de la curățarea livezilor și a viței de vie. 

   Pentru pregătirea corespunzătoare a materiei prime, cu suportul UE, deja am fost dotați cu utilaj necesar în cadrul proiectului implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Iar în prezent, colectăm rumeguș pentru următorul sezon de încălzire.

Continuarea interviului o găsiți aici: CANTEMIRUL SE SCHIMBĂ CU BANI EUROPENI. PENTRU MODERNIZAREA ORAȘULUI SUNT AȘTEPTAȚI ÎNCĂ 75.000 DE EURO


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.