Moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Gaburici

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Socialiștii spun că vor cere demisia prin moțiune de cenzură a Guvernului Gaburici, după ce acesta și-a asumat, miercuri, responsabilitatea față de Parlament pe proiectele de legi ce prevăd politica fiscală și bugetul pentru anul 2015.

Declaraţia a fost făcute de deputatul socialist Ion Ceban pentru Europa Liberă.

„Care au fost consecințele de pe urma asumării responsabilității guvernului Leancă ați văzut? Deci, câteva zeci de miliarde din Republica Moldova au dispărut și au plecat într-o destinație absolut neclară. Atunci nu am avut posibilitatea să înaintăm o moțiune de cenzură. Acum vom înainta cu certitudine. Cred că și situația este exact comparabilă, lucrurile sunt foarte prost dirijate, nu există transparență”, a declarat Ceban conform sursei citate.

Și liberalii se arată indignați că aceste proiecte de legi nu au ajuns să fie discutate și aprobate în Parlament. Întrebat dacă PL va susține posibila moțiune de cenzură împotriva Guvernului Gaburi, Valeriu Muntenu, vicepreşedintele PL, nu a dat un răspuns concret.

„Este o practică fără precedent în Republica Moldova. În ultimii 20 de ani chiar și în Republica Moldova nu s-a întâmplat acest lucru. Este o practică care eludează Parlamentul și ridică mari semne de întrebare ce țin de constituționalitatea acestor proceduri în situația în care se face abuz și în situația în care guvernul încearcă să substituie Parlamentul prin funcțiile pe care ni le-a conferit Constituția”, a precizat Munteanu.

Amintim că, miercuri, Guvernul Republicii Moldova a votat Bugetului de Stat, Politica bugetar-fiscală, Bugetul Asigurărilor Sociale şi Bugetului Asigurărilor Medicale pentru 2015, urmând să prezinte deciziile asumate în plenul Parlamentului Republicii Moldova.

Conform articolului 106 al Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Dacă în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin obligatorii pentru Executiv.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...