Moldova exportă aproape de două ori mai mult în UE decât în CSI

by Genko Genko

În primele trei luni ale anului 2014, Republica Moldova a exportat de aproape două ori mai multe produse în Uniunea Europeană decât în statele CSI, se arată într-un raport al Biroului Național de Statistică.

Astfel, în primul trimestru din 2014, țara noastră a exportat produse în valoare de 573,1 milioane de dolari americanii. Produse de peste 380 de milioane de dolari au fost exportate pe piețele UE, în timp ce în statele CSI Moldova a exportat bunuri în valoare de 180 de milioane de dolari.

Țara în care Moldova exportă cel mai mult rămâne Federația Rusă, în care în primele 3 luni au mers bunuri de 113 milioane de dolari americani. Totuși, cota de exporturi în Rusia a scăzut cu 38% față de aceeași perioadă a anului 2013.

A doua țară în topul exporturilor este România, unde s-au exportat produse de peste 93 de milioane de dolari (13% mai mult față de 2013), iar a treia este Italia, unde au mers bunuri în valoare peste 73 de milioane de dolari (78% mai mult față de 2013).

Atunci când vine vorba de importuri, tot Uniunea Europeană este principala parteneră a Republicii Moldova. În primul trimestru al anului 2014, țara noastră a importat produse în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Din țările UE am importat bunuri în valoare de aproape 550 de milioane de dolari, în timp ce din statele CSI am importat în sumă de 384 de milioane de dolari.

CITIȚI ȘI...