Moldova ar putea semna Acordul de asociere cu UE la 27 mai

by Genko Genko

Republica Moldova ar putea semna Acordul de asociere cu UE la 27 mai. Acest lucru s-ar putea întâmpla în condițiile în care președintele României, Traian Băsescu, i-a adresat o solicitare în acest sens lui Joseph Daul, președintele Grupului parlamentar al Partidului Popular European din cadrul Parlamentului European.

Conform unui comunicat al Președinției române, Traian Băsescu a avut duminică, 30 mai, o întrevedere cu Joseph Daul, președintele Partidului Popular European (PPE) și președintele Grupului parlamentar al Partidului Popular European din cadrul Parlamentului European.

În cadrul întrevederii, Traian Băsescu și Joseph Daul au vorbit despre situația politică din România. Totodată s-a discutat și despre evoluțiile din Republica Moldova, ocazie cu care șeful statului român l-a informat pe Daul că, în data de 25 martie, a trimis o scrisoare tuturor liderilor din Consiliul European prin care a cerut stabilirea semnării Acordului de asociere, inclusiv a zonei de liber schimb, aprofundat și cuprinzător, dintre Uniunea Europeană și statele membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles din data de 27 mai și i-a cerut sprijin în vederea fixării acestei date pentru semnare. În cadrul întâlnirii s-a făcut și o analiză cu privire la situația din Ucraina.

În prezent, grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE) este cel mai numeros din parlamentul european. 271 din cei 754 de deputați sunt membri PPE.

Amintim că, anterior, președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, declarase că Acordul ar urma să fie semnat cel târziu în luna iunie a acestui an.

CITIȚI ȘI...