Mogherini, de Ziua Mondială a Libertății Presei: Atacurile împotriva mass-media reprezintă atacuri la adresa democrației

Mogherini, de Ziua Mondială a Libertății Presei: Atacurile împotriva mass-media reprezintă atacuri la adresa democrației

Uniunea Europeană a făcut miercuri apel, de Ziua Mondială a Libertății Presei, la măsuri la nivel global pentru îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor, deoarece atacurile împotriva mass-media și a profesioniștilor săi reprezintă atentate „la adresa democrației și a libertății tuturor”.

„Atacurile împotriva mass-media și a jurnaliștilor reprezintă atacuri la adresa democrației și a libertății tuturor. Aducem un omagiu tuturor jurnaliștilor din Europa și din întreaga lume care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia. Facem apel către toate statele să condamne violența împotriva jurnaliștilor, să ia măsuri pentru a îmbunătăți siguranța lor, acordând o atenție deosebită femeilor care practică această meserie, și să aducă în fața justiției autorii și instigatorii unor astfel de acte de violență”, a transmis, într-un comunicat, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, de Ziua Mondială a Libertății Presei, care este marcată în fiecare an la 3 mai.

Ea a reamintit totodată că „Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum democrația, drepturile omului și statul de drept, precum și pe libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă”.

„Libertatea presei joacă un rol esențial în promovarea bunei guvernanțe, a transparenței și a responsabilității. Jurnalismul independent este un element vital pentru a trage la răspundere statele și pentru monitorizarea proceselor democratice. Sursele media libere, diverse și independente, atât online, cât și offline, constituie pilonii unei societăți pluraliste și deschise și poartă marea responsabilitate de a garanta publicarea unor știri verificate și corecte”, a subliniat Mogherini.

„Vom condamna în mod sistematic orice act de violență împotriva jurnaliștilor și ne vom opune, atât în cadrul contactelor bilaterale cu țările terțe, cât și în cadrul forurilor multilaterale și regionale, oricărui act legislativ, oricărei reglementări sau presiuni politice care limitează libertatea de exprimare. Vom lua măsuri concrete pentru a preveni atacurile împotriva jurnaliștilor și a bloggerilor și pentru a răspunde la acestea, inclusiv acordând ajutor de urgență pentru protecția apărătorilor drepturilor omului aflați în situații de risc major, câteodată prin relocarea acestora”, a adăugat ea.

Ea a reafirmat „hotărârea UE de a proteja și promova în continuare libertatea de opinie și libertatea de exprimare ca drepturi care trebuie să poată fi exercitate oriunde și de către oricine, pe baza principiilor egalității, nediscriminării și universalității, prin orice mijloace de comunicare, în interiorul granițelor noastre și dincolo de ele”.

0