Mocanu: ”Activiști din Găgăuzia promovau la 3 noiembrie integrarea europeană, iar la 2 februarie integrarea euroasiatică”

by Genko Genko

Președinteșe ”Mișcării Antimafie”, Sergiu Mocanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că membri ai PD și PLDM din Găgăuzia, ce au fost văzuți la 3 noiembrie 2013 în Piața Marii Adunări Naționale, la mitingul ”Pro-Europa”, promovau cu același zel și referendumul ilegal din autonomia găgăuză.

”PD și PLDM au încercat să spună că implicați în organizarea referendumului au fost doar PCRM și PSRM, pentru a distrage atenția opiniei publice de la activitățile liderilor lor de partid din regiune, care au susținut și promovat activ desfășurarea referendumului. Astfel, Dmitrii Constantinov, alias Midilean în lumea criminală, Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, împreună cu Nicolai Dudoglo, primarul de Comrat, reprezentant PD, dețin control asupra comerțului din regiune prin contrabandă și impozite scoase din regim fiscal prin introducerea sistemului ”10 m2” spațiu de comercializare după modelul de la Istanbul. Deși, în spațiul public a apărut o înregistrare în care Filat dă indicații directe lui Vicol, fostul șef FISC, cu referire la activitățile economice a lui Constantinov, acesta nu l-a atacat pe Filat în judecată pentru trafic de influență, deoarece ilegalitățile pe care le comite sunt mult mai mari”, a declarat Mocanu.

”Un alt activist pro-referendum – Petru Vlah alias Badoc, reprezentantul PLDM în regiune, a făcut parte din gruparea criminală a lui Costea Maghila din Sanct-Petersburg, apoi din gruparea criminală a lui Cuzu din Comrat și astăzi, prin numirea omului lui la Poliția din Comrat, acest Vlah controlează lumea criminală găgăuză”, a mai adăugat liderul ”Antimafie”.

Totodată, Mocanu a scos în evidență și duplicitatea de care dau dovadă activiștii din Găgăuzia ai celor două partide: ”Reprezentanții PLDM și PD au organizat metodic plebiscitul din Găgăuzia. Așa precum Vlah, Constantinov, Cernev, Dudoglo, Formuzal și Neicofcin au participat la desfășurarea referendumului din Găgăuzia, tot așa, aceștia s-au implicat activ la aducerea găgăuzilor la Adunarea Pro-europeană din PMAN de la Chișinău din 3 noiembrie. Pe Neicofcin îl puteți vedea în înregistrări video cu placarde în ziua de 3 noiembrie și tot pe Neicofcin îl vedeți activ la promovarea ideii Euro-asiatice prin referendumul din Găgăuzia”.

Independent.md menționează în același context că Partidul Democrat deține majoritatea în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre membrii PD se numără și primarul de Comrat, Nicolae Dudoglo. Totodată, liderul autonomiei, Mihail Formuzal, este recunoscut drept un apropiat al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

CITIȚI ȘI...