Ministrul român al Afacerilor Interne a reiterat sprijinul pentru Moldova în procesul de reformare al justiției și afacerilor interne

by Genko Genko

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a reiterat sprijinul pentru Moldova în procesul de reformare al justiției și afacerilor interne, în cadrul unei întâlniri avute luni la București, cu ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Conform unui comunicat al serviciului de presă al MAI, vizita de lucru a fost organizată în contextul implementării angajamentelor agreate în cadrul celei de-a II-a Comisii mixte interguvernamentale moldo-române pentru integrare europeană, care s-a desfăşurat la Chişinău la 31 martie curent şi are ca scop continuarea eforturilor în vederea alinierii la standardele europene în domeniul afacerilor interne.

În cadrul vizitei ministrul Afacerilor Interne Dorin Recean a avut o întrevedere cu Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat o serie de subiecte ce vizează domeniul afacerilor interne, precum şi obiectivele care urmează a fi realizate în viitorul apropiat din perspectiva agendei europene a Republicii Moldova.

În acest context, Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a transmis întreaga disponibilitate a Guvernului României, de a acorda sprijinul necesar în procesul de reformare, în vederea alinierii la standardele europene în domeniul justiţie şi afaceri interne, domeniu specific ministerelor de interne ale statelor Uniunii Europene.

Ministrul Dorin Recean a mulțumit pentru efortul și sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în domeniul afacerilor interne, cei doi demnitari convenind asupra întensificării colaborării, inclusiv la nivelul structurilor din componența ambelor ministere.

În semn de apreciere a contribuției aduse la consolidarea relațiilor dintre cele două ministere, Gabriel Oprea i-a înmânat „Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne” ministrului moldovean, acesta fiind primul înalt oficial care primește această distincție.

Colaborarea cu România în domeniul subsecvent afacerilor interne a inclus în acest an semnarea a două parteneriate de cooperare: Acordul de cooperare în domeniul arhivistic între Ministerul Afacerilor Interne din România prin Arhivele Naţionale şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, document semnat la 25 ianuarie 2014 la Iaşi, şi Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, document ratificat la Chişinău, pe 21 februarie 2014.

CITIȚI ȘI...