Ministrul iranian de Externe: Acordul nuclear nu este renegociabil

Ministrul iranian de Externe: Acordul nuclear nu este renegociabil

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a reacționat pe Twitter, după ce Donald Trump a afirmat că vrea corectarea „erorilor teribile” din acordul nuclear din 2015, el subliniind că înțelegerea nu este renegociabilă.

„Politica lui Trump și anunțul său reprezintă încercări disperate de a submina o înțelegere multilaterală solidă, încălcând paragrafele 26, 28 și 29. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, Planul de acțiune cuprinzător comun) nu este renegociabil: decât să repete o retorică obosită, Statele Unite ar trebui să se conformeze total, exact ca Iranul”, a scris Zarif pe Twitter.

Javad Zarif a invocat articolele 26, 28 și 29 și în octombrie 2017, după ce Donald Trump declarase că nu va certifica faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear.

Articolele citate de Mohammad Javad Zarif se referă la „buna credință” a semnatarilor și la faptul că Guvernul și Congresul SUA nu vor impune noi sancțiuni în legătură cu programul nuclear iranian. Președintele american Donald Trump a anunţat, vineri, că a decis prelungirea pentru ultima dată a suspendării sancțiunilor impuse Iranului cu privire la programul nuclear al acestei țări, dar vrea ca în perioada următoare Washingtonul și aliații săi europeni să corecteze „erorile teribile” din acordul din 2015.

„Este ultima șansă. În absența unui astfel de acord, SUA nu vor mai renunța la sancțiuni pentru a rămâne în acordul nuclear legat de Iran. Și dacă în orice moment voi considera că nu se va putea ajunge la un astfel de acord, mă voi retrage imediat din înțelegere”, a precizat Trump într-un comunicat. Potrivit AFP, un oficial din administrația Trump a precizat că președintele vrea ca SUA și aliații europeni să folosească următoarele 120 de zile pentru a se înțelege în privința unor măsuri mai dure.

Acordul din iulie 2015 – încheiat între Iran și Grupul Celor Șase (China, Franța, Germania, Regatul Unit, Rusia și Statele Unite) – a permis ridicarea unei părți a sancțiunilor internaționale impuse Iranului în schimbul unor garanții din partea Republicii islamice cu privire la caracterul exclusiv civil al programului său nuclear.

Președintele american Donald Trump denunță acordul cu regularitate și a refuzat, la jumătatea lui octombrie, să-l „certifice”, catalogându-l drept „unul dintre cele mai rele” încheiate vreodată de Statele Unite.

O lege îl obligă pe președintele american să spună Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă textul și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul Statelor Unite.

0