Ministrul englez pentru Brexit reafirmă angajamentul Londrei față de evitarea unei „frontiere dure” cu Republica Irlanda

Ministrul englez pentru Brexit reafirmă angajamentul Londrei față de evitarea unei „frontiere dure” cu Republica Irlanda

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a reafirmat joi angajamentul Londrei față de evitarea unei „frontiere dure” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda după Brexit, transmit Reuters și Press Association.

„Am spus în mod categoric că nu va exista nicio infrastructură fizică sau verificări și controale la frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda”, a declarat Davis în fața parlamentarilor britanici.

„Am afirmat mereu că cea mai bună soluție pentru a rezolva problema acestei frontiere este un parteneriat special și aprofundat între Regatul Unit și Uniunea Europeană, care să recunoască circumstanțele unice ale Irlandei de Nord”, a explicat oficialul britanic.

De asemenea, David Davis a apreciat că nu trebuie să fie o surpriză faptul că va mai dura până când Londra va lua o decizie privind poziția finală asupra viitorului regim vamal cu Uniunea Europeană după Brexit.

Cabinetul britanic urmează să se pronunțe asupra unei propuneri privind viitorul acord vamal cu Uniunea Europeană care va împiedica revenirea la o „frontieră dură” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Mai mulți parlamentari conservatori i-au cerut premierului Theresa May să renunțe la una dintre soluțiile propuse.

Parteneriatul vamal reprezintă una dintre propunerile prezentate de guvernul britanic și presupune că Londra va continua să colecteze tarife pentru bunurile care sunt destinate statelor membre ale UE.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabilește tarife externe pentru bunuri importate de UE și permite libera circulație a acestora ar oferi o soluție la problema evitării unei „frontiere dure”.

0