Ministrul de Interne spune că întrebarea privind „căutarea lui Usatîi” este una „retorică”. „Noi știm unde locuiește”

Ministrul de Interne spune că întrebarea privind „căutarea lui Usatîi” este una „retorică”. „Noi știm unde locuiește”

Deși în continuare anunțat în căutare de către autoritățile moldovenești, în pofida renunțării de către Interpol la acest lucru, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, recunoaște că întrebarea privind căutarea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este una retorică. Asta în condițiile în care organele de drept din țara noastră cunosc locul aflării acestuia. E altceva însă cum poate fi adus acesta în Moldova.

„Noi știm unde locuiește. Este în orașul Moscova. Noi vorbim despre o persoană politică”, a răspuns Alexandru Jizdan la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, întrebat dacă Renato Usatîi este în continuare căutat.

„E o întrebare retorică. Noi nu-l căutăm deoarece știm unde este. E altă problemă modalitatea prin care putem să-l aducem”, a mai menționat acesta.

Cât ține de dosarul în care politicianul moldovean a fost anunțat în căutare inițial internațională, iar apoi doar națională, după recunoașterea de către Interpol a dosarului ca fiind unul politic, ministrul de Interne susține că acesta este în continuare valabil. „Are dosar. Persoana este anunțată în căutare. Nu poți anunța o persoană în căutare fără un mandat de arest”, a afirmat Jizdan.

Întrebat dacă mai comunică cu Renato Usatîi, Alexandru Jizdan a spus că nu a discutat cu el „de ani de zile”. „L-am cunoscut fiind eu șeful departamentului Servicii Operative (n.r. în cadrul Serviciului de Informații și Securitate). A fost o situație care a impus această comunicare cu Renato Usatîi, cel care, de fapt a scris o plângere în instituția pe care o conduceam pe faptul că el deține informații că urmează a fi asasinat în Republica Moldova. Ulterior, la sfaturile noastre el a adus o mașină blindată, a circulat doar cu această mașină și, prin prisma acestui caz, eu așa am comunicat cu el”, a conchis Jizdan.

Amintim că, în luna mai curent, Renato Usatîi a prezentat documente care atestă faptul că a fost scos din căutarea internațională pe linia Interpol.

„O comisie specială a Interpol, din care fac parte polițiști din diferite țări, a analizat toate materialele dosarului meu penal în Moldova și toate temeiurile anunțării mele în căutare internațională. Astăzi toate țările lumii care intră în Interpol, au fost anunțate despre excluderea mea din bazele Interpol și eu nu mai sunt în căutare pe linia lor”, spunea președintele „Partidului Nostru” în cadrul unui miting organizat în contextul alegerilor locale noi la Bălți.

„Avem o situație interesantă… Sunt scos din căutarea internațională pe linia Interpol, dar continuu să rămân în căutare națională”, mai constata atunci Renato Usatîi.

0