Miniștrii de Externe german și român: Așteptăm dovezi concrete de la Chișinău, privind cursul proeuropean

by Genko Genko

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, la București, că UE nu-şi va retrage nici ofertele făcute şi nici sprijinul pentru Republica Moldova, dar mingea este în terenul Chişinăului, noul guvern având răspunderea de a decide cât de determinat este să meargă pe calea reformelor. La rândul rău, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a spus că așteaptă dovezi concrete de la Chișinău, privind continuarea parcursului proeuropean.

Întrebat care sunt şansele Republicii Moldova de apropiere de UE, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, luni, la Bucureşti, că noul Guvern de la Chişinău are răspunderea „de a decide cât de determinat este să meargă pe calea reformelor”.

„Dacă majoritatea care sprijină Guvernul va permite continuarea pe această cale, asta trebuie să vedem, noi sperăm să fie aşa. În ceea ce ne priveşte nu ne vom retrage niciuna dintre ofertele făcute şi nici sprijinul. Ca să spun aşa, mingea este în terenul Moldovei”, a declarat Steinmeier, în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul român de Externe.

Bogdan Aurescu a declarat că, după vizitele recente ale preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău şi ale ministrului moldovean de Externe, Natalia Gherman, la Bucureşti, există speranţa „că acest guvern îşi menţine calea proeuropeană, îşi menţine dorinţa de a realiza procesul de reforme în spirit european, îşi menţine dorinţa de a aplica strict Acordul de Asociere şi de Liber Schimb”.

„Aşteptăm împreună să vedem care sunt dovezile concrete ale acestui angajament”, a mai spus ministrul român de Externe, citat de Mediafax.

El a subliniat că summitul Parteneriatului Estic de la sfârşitul lunii mai de la Riga coincide cu aproximativ 100 de zile de guvernare pentru noul guvern de la Chişinău, astfel că este „un moment foarte potrivit de bilanţ de etapă, inclusiv cu elemente legate de aplicarea acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb”.

CITIȚI ȘI...