Ministerul Economiei, dat în judecată; CPR vrea să ştie dacă Dodon a fost implicat în privatizarea hotelului „Codru” de către Plahotniuc

Ministerul Economiei, dat în judecată; CPR vrea să ştie dacă Dodon a fost implicat în privatizarea hotelului „Codru” de către Plahotniuc

Implicarea lui Igor Dodon în procesul de privatizare a Hotelului ”Codru”, în calitate de Ministru al Economiei, rămâne un mister chiar și după aproape zece ani. Doar urmare a acestei privatizări, statul a fost prejudiciat cu 16 milioane de euro, însă responsabilii de la Ministerul Economiei nu vor să dea un răspuns concret la această temă, astfel Centrul de Politici și Reforme a dat în judecată instituția.

După ce reprezentanții Centrului au cerut Ministerului Economiei informații referitor la indicațiile date de Igor Dodon, în calitate de Ministru al Economiei, subalternilor săi, inclusiv șefului Agenției Proprietății Publice, aflat în subordinea sa directă, instituție responsabilă de administrarea proprietății statului, informații privind instituțiile de drept sesizate și solicitările propriu-zise, unde au fost expuse suspiciunile concrete despre neregularitățile din procesul de privatizare a Hotelului ”Codru”, dar şi să dispună publicarea scrisorii semnate de către Ministrul Economiei și Primul ministru de atunci, către Președintele Voronin, nici Presedinția Republicii Moldova, nici Guvernul și nici Ministerul Economiei nu au oferit claritate la nici una dintre solicitări.

Astfel, Centrul a deces să dea în judecată instituția direct implicată – Ministerul Economiei. O cerere de chemare în judecată a fost depusă în acest sens în instanță.

Anterior, Centrul de Politici şi Reforme au solicitat Preşedinţiei mai multe informaţii privind pretinsele acţiuni ale lui Igor Dodon, în perioada în care deţinea funcţia de ministru al Economiei şi a fost privatizat hotelul Codru.

„În anii trecuți, în cadrul mai multor talk showuri, inclusiv în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, jurnaliști de la diferite televiziuni și instituții media v-au adresat aceeași întrebare – despre implicarea Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Economiei, în procesul privatizării Hotelului ”Codru”, petrecută în anul 2008. Ați fost întrebat de mai multe ori despre acțiunile și inacțiunile Domniei voastre într-un proces de privatizare care a prejudiciat statul cu 16 milioane euro, conform estimărilor Radio Europa Liberă. În mai multe emisiuni, ați oferit același răspuns – că ați adresat, împreună cu Prim ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, o scrisoare secretizată către Președintele Voronin. Înțelegem că, prin semnarea acestei scrisori, ați confirmat opiniei publice suspiciunile Dvs. referitor la procesul de privatizare”, se spune în adresarea Centului.

Experţii atenţionează că, în conformitate cu prevederile articolului 8 al Legii privind Secretul de Stat, nu se atribuie la secret de stat şi nu pot fi secretizate informaţiile privind „faptele de încălcare a legii de către autorităţile publice şi persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul acestora” punctul (1), litera (f). De asemenea, punctul 2 al aceluiași articol interzice expres secretizarea informațiilor „în cazul în care aceasta ar putea limita accesul la informațiile de interes public, s-ar putea răsfrânge negativ asupra realizării programelor de stat și de ramură ale dezvoltării social-economice și culturale sau ar putea reține concurența dintre agenții economici”.

Astfel, experţii constată că adresarea unei singure scrisori a fost o acțiune insuficientă pentru a stopa o privatizare netransparentă, care urma să prejudicieze statul Republica Moldova cu 16 milioane euro şi solicită informații referitor la indicațiile date de Dodon în calitate de Ministru al Economiei, șefului Agenției Proprietății Publice, aflat în subordinea acestuia directă, instituție responsabilă de administrarea proprietății statului.

0