Ministerul de Externe condamnă intenția Grupului operativ de trupe ruse de a participa la parada militară de la Tiraspol de 9 mai

Ministerul de Externe condamnă intenția Grupului operativ de trupe ruse de a participa la parada militară de la Tiraspol de 9 mai

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol se pregătesc de o paradă militară prilejuită de sărbătoarea de 9 mai, la care urmează să participe contingentul militar al așa-zisului Grup operativ de trupe ruse (GOTR), informație vehiculată pe larg în presa locală din raioanele de Est ale țării. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că dezaprobă decizia și atitudinea comandamentului militar al GOTR și face apel la autoritățile Federației Ruse să se abțină de la activități militare care denotă un comportament sfidător la adresa constituționalității Republicii Moldova.

„Ministerul de Externe atrage atenția asupra riscurilor pe care le comportă coparticiparea GOTR în acțiuni cu caracter militar la adresa procesului de reglementare transnistreană și de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Astfel de acțiuni subminează, în mod flagrant, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. MAEIE amintește că în favoarea respectării acestor principii, conducerea Federației Ruse s-a pronunțat deschis și univoc în repetate rânduri”, se arată într-o notă a MAEIE.

În context, Ministerul a reiterat poziția autorităților moldovenești cu privire la imperativul retragerii forțelor militare ruse și a munițiilor de pe teritoriul țării.

0