Miliția transnistreană interzice accesul țăranilor din Dubăsari la terenurile proprietate privată

by Genko Genko

Mai multor fermieri din diferite localități ale raionului Dubăsari li s-a interzis desfășurarea lucrărilor agricole de primăvară. Doar în această săptămână au fost sesizate 3 cazuri de somare a agricultorilor să stopeze lucrările agricole şi respectiv să părăsească proprietatea lor privată. Miliția locală a atenționat lucrătorii despre faptul că tehnica va fi sechestrată dacă îi vor mai găsi pe terenurile lor agricole de după traseul Râbnița-Tiraspol, transmite Promo-LEX.

Chiar dacă terenurile le aparțin, aceștia nu pot beneficia de libertatea de a le prelucra. Anterior reprezentanții agenților economici ce operează în acest raion au fost somați să se prezinte la administrația ilegală de la Dubăsari în vederea semnării unor acte ce ar echivala cu recunoașterea pierderii dreptului de proprietate asupra acestor terenuri și transferarea acestor terenuri în proprietatea administraţiei ilegale din estul ţării. Astfel, li s-a explicat faptul că numai în asemenea condiţii, agenţii economici şi agricultorii ar putea continua lucrările agricole.

Mai mult ca atât, miliția locală interzice accesul la depozitele amplasate la est de traseul Râbnița – Tiraspol, ce aparțin mai multor agenți economici ai satului Doroţcaia, r. Dubăsari, terenurile cărora sunt în proporţie de peste 90% amplasate la est de traseu. Astfel, agenții economici nu pot obține realizarea producției agricole, respectiv achitarea salariilor angajaților care rămân fără surse de existenţă.

Deși au fost asigurați că în primăvară vor avea accesul la terenuri, fermierii rămân în așteptarea tratativelor cu administrația ilegală, care deţine controlul asupra acestor terenuri. Menţionăm că autoritățile constituționale nu au comunicat nimic despre evoluțiile asupra acestei chestiune vitale pentru mulţi locuitori ai zonei și nu au obţinut rezultate în vederea determinării administrației ilegale să respecte dreptul de proprietate al deținătorilor de terenuri.

CITIȚI ȘI...