Miliardele pentru drumuri, în conturile firmelor afiliate unor foşti sau actuali funcţionari

by Genko Genko

Compania familiei directorului general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a obţinut în ultimii ani puţin peste 10% din toate contractele de construcţie sau renovare a drumurilor din Republica Moldova, în conturile firmei intrând 740 milioane de lei din totalul celor 6,38 de miliarde alocate în ultimii 7 ani din fondul rutier şi din surse externe.

De fapt, practic toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni. În total, şase companii au încasat 55% din cele 3,7 miliarde de lei alocate din fondul rutier în 2010-2016 şi 1/3 din banii care au circulat în acest domeniu în intervalul respectiv de timp, scrie Ziarul de Gardă.

Aceste firme au obţinut şi alte zeci sau chiar sute de milioane de lei după ce au subcontractat lucrări câştigate de companii internaţionale, bani care nu pot fi contabilizaţi, informaţia despre subcontractanţi nefiind publică.

ZdG a solicitat şi a primit de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) o informaţie amplă despre contractele semnate de autorităţile publice centrale şi firme private pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor aflate în gestiunea MTID, în perioada 2010-2016.

Din răspuns aflăm că, în ultimii 7 ani, au fost semnate circa 286 de contracte de consultanţă sau pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale, aflate în gestiunea MTID, în valoare totală de 6,38 de miliarde de lei, bani care deja au fost transferaţi în conturile agenţilor economici care au câştigat licitaţii pentru efectuarea lucrărilor.

Cei mai mulţi bani, 3,7 miliarde de lei, vin din fondul rutier, iar 114,7 milioane de euro, 3,4 milioane de USD, 290,7 milioane de lei şi 513,3 mii de lire sterline, din surse externe (în total, 2,68 miliarde de lei, raportat la cursul leu/euro din această perioadă), în special credite de la instituţii financiare internaţionale.

Analiza tuturor contractelor din anii 2010-2016 scoate în evidenţă faptul că cea mai mare parte din cele 6,38 miliarde de lei, aproximativ 740 de milioane (11,5%), au ajuns în conturile Companiei „Lusmecon”, care a absorbit puţin peste jumătate de miliard de lei din fondul rutier (509 milioane) şi alte 230,2 milioane de lei din fonduri externe.

Firma a obţinut contracte pentru reabilitarea şi reparaţia drumurilor în fiecare an, începând cu 2010. Totuşi, cei mai prolifici ani au fost 2012 — 2013 — 2014, când „Lusmecon” a obţinut 609 milioane de lei, în special pentru reparaţia a două mari drumuri naţionale.

Firma „Lusmecon” a fost înregistrată în 1993, fiind proprietatea familiei Anatolie şi Galina Ghilaş. Astăzi, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate a lui Anatolie Ghilaş, care, din aprilie 2011, este şeful Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, soţia sa gestionează, direct, 75,87% din acţiunile „Lusmecon”.

Fiul lui Anatolie Ghilaş, Alexandru, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), este administratorul firmei, iar preşedintă a Consiliului de Administraţie este Galina Ghilaş, soţia şefului de la Cadastru. Membră a Consiliului este şi Olesea Ghilaş, soţia lui Alexandru, respectiv, nora lui Anatolie şi Galina Ghilaş.

Articolul integral poate fi citit AICI.

CITIȚI ȘI...