Mii de persoane sărbătoresc a 2.767-a aniversare a Romei

by Genko Genko

Mii de persoane, majoritatea turiști, au participat luni la festivitățile celei de-a 2.767-a aniversări, teoretice, a nașterii Romei, marcată printr-o mare adunare la Circus Maximus, în centrul capitalei italiene, relatează AFP.

Gladiatori, cavaleri, fete în tunici roșii și cu flori în păr au reînviat obiceiurile și tradiția Romei antice.

„Enjoy Roma”, i-a chemat pe turiști primarul capitalei italiene Ignazio Marino, venit să participe la festivități.

„Ne așteptăm la un mare cortegiu istoric plecând din Circus Maximus”, celebra pistă de curse, „cu participarea a peste 1.600 de persoane din toată Europa”, a declarat joi Sergio Iacomoni, președintele asociației culturale „Grupul istoric roman” care a organizat cortegiul.

Evenimentul a avut loc între Circus Maximus și Coliseum, pe străzile aglomerate, iar sărbătoarea a coincis cu a doua zi de Paști, favorizată și de o frumoasă zi însorită.

Sărbătoarea nașterii Romei, denumită „Natale di Roma” /Crăciunul Romei/, căzută în desuetudine odată cu căderea Imperiului Roman, a fost reînviată în momentul unificării Italiei acum 150 de ani și puternic promovată sub fascism ca sărbătoare națională, înainte de a fi relansată în anii ’60 de primari, de stânga dar și de dreapta, care s-au succedat la conducerea orașului.

În perioada lui Cezar, doi erudiți, istoricul Marco Terenzio Varrone și astrologul Lucio Taruzio, situau nașterea Republicii Romane cu 509 ani î.Hr. și îi adăugau cei 244 de ani de domnie a celor șapte regi ai Romei. Data de 21 aprilie este fixată pentru ziua când legendarul Romulus a trasat perimetrul inițial al orașului în 753 î.Hr.

CITIȚI ȘI...