Mihai Ghimpu: Primarul nu poate fi revocat înainte de termen prin referendum. Vom câștiga acest referendum

Mihai Ghimpu: Primarul nu poate fi revocat înainte de termen prin referendum. Vom câștiga acest referendum

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, este sigur că primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, că cetăţenii nu vor vota pentru revocarea acestuia din funcţie în cadrul referendumului, care ar urma s aibă lor la 19 noiembrie. Mai mult, acesta spune că edilul nu poate fi revocat din funcție înainte de termen prin referendum.

Potrivit liberalului, există neconcordanțe între Codul electoral și Legea cu privire la administrația publică locală şi admite că liberalii ar putea să se adreseze la Curtea Constituțională. „Nu poate exista revocarea primarului înainte de termen prin referendum”, a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21.

Totodată, președintele PL menționează că în Codul electoral este stipulat că revocarea primarului prin referendum se efectuează în cazul în care nu respectă interesele comunității, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice, fapte confirmate în modul stabilit. În opinia lui, trebuia o instituție sau o instanță de judecată să stabilească aceste încălcări.

De asemenea, unchiul edilului spune că cetăţenii nu vor vota pentru revocarea acestuia din funcţie în cadrul referendumului, care ar urma s aibă lor la 19 noiembrie.

„Nu cred că cetățenii se vor prezenta la vot. Vom câștiga acest referendum cu alegătorii, nu cu partidele”, a adăugat Ghimpu.

Amintim că marţi, Consiliul Municipal Chişinău a decis organizarea referendumului pentru demiterea edilului suspendat al capitalei. Cu votul a 26 de consilieri s-a decis că acesta va avea loc la 19 noiembrie curent. Cei 12 consilieri din partea Partidului Liberal au votat contra acestui proiect.

0